Lehel
17 °C
27 °C

Egy vadász okozhatta a kaliforniai tüzeket

2003.10.28. 12:53
George Bush amerikai elnök hétfőn katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Kalifornia államot, lehetővé téve szövetségi segélyek nyújtását az erdőtüzek dúlta déli régióknak, köztük San Diego és San Bernardino térségének. A rendőrség gyanúja szerint legalább két tüzet gyújtogatás okozott.
Tizenöt ember vesztette életét, és több mint 1100 lakóház vált a lángok martalékává Dél-Kaliforniában a Los Angeles északi külvárosaitól a mexikói határtérségig terjedő tűzvész nyomán, a tűzvész több mint 160 ezer hektárnyi földet perzselt eddig fel. George Bush amerikai elnök hétfőn katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Kalifornia államot, lehetővé téve szövetségi segélyek nyújtását az erdőtüzek dúlta déli régióknak, köztük San Diego és San Bernardino térségének.

Mexikóban is pusztít

Az elmúlt évtizedben példa nélkül álló tűzvész miatt tízezrek kényszerültek - részben rendőri unszolásra - otthonuk elhagyására, és töltötték szükségszállásokon az éjszakát. San Diego városát sűrű füstfelhő borítja, eddig nyolc embert kellett kórházba szállítani füstmérgezéssel. Két személy súlyos - testük felületének 55 százalékát borító - égési sebekkel került kórházba San Diegoban. A városi hatóságok felszólították az időseket, és a gyerekeket, hogy ha csak lehetséges, maradjanak otthon.

A tűz a mexikói határ túloldalán is pusztít, az amerikai határtól mintegy 80 kilométerre, a Kaliforniai-öböl partján lévő Ensenada városában két ember halt bele égési sérüléseibe, 15 lakóépület porig égett. Ensenadából több száz embert kimenekítettek a városi hatóságok. A kaliforniai áramellátó hálózathoz tartozó 70-85 ezer előfizető maradt elektromos áram nélkül. A lángok Kaliforniában több mint 200 ezer, Mexikóban mintegy 40 ezer hektárnyi földet perzseltek fel - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Gyújtogattak

A halálos áldozatok közül többek halálát az okozta, hogy figyelmen hagyták a hatóságok figyelmezetéseit, és az utolsó pillanatig csodában reménykedve őrizték otthonukat, értékeiket, egészen addig, amíg már lehetetlen volt menekülniük.

Los Angelesben és San Diegóban hétfőn is komoly fennakadások voltak a légi közlekedésben. Az autópályák és utak több száz kilométeren lezárva maradtak, több határátkelőt is le kellett zárni átmenetileg az Egyesült Államok és Mexikó között. Az egészségügyi hatóságok felhívták az időseket, gyerekeket és betegeket, hogy kerüljék a füstfelhő borította vidékeket, és ha csak lehet, maradjanak otthon. San Diego polgármestere borzalmasnak nevezte a levegő minőségét. A füstfelhős zónában iskolák százai tartottak zárva.

San Diego térségében, kedd hajnalra valamelyest csillapultak a sivatagi szelek. A meteorológusok szerdára némi lehűlést jósoltak. A rendőrség gyanúja szerint legalább két tüzet gyújtogatás okozott. Egy férfit őrizetbe vettek: állítólag egy vadászt, aki eltévedt, és jelzőtüzet gyújtott, hogy megtalálják.