Auguszta
-7 °C
0 °C

Kártérítés a meghalt tűzoltók szüleinek

2008.04.03. 19:05
Fővárosi Munkaügyi Bíróság első fokon milliós nagyságrendű nem vagyoni kártérítést ítélt meg a műegyetemi tűzben meghalt két tűzoltó szüleinek, mondta Duda Attila, a családtagok ügyvédje. (Egyes források szerint az édesanyák 8-8, az édesapák 7-7 millió forintot kapnak.) A harmadik áldozat perében áprilisban várható döntés.

Három tűzoltó, Horváth Ákos hadnagy, Reppmann Károly hadnagy és Pintér Gábor főhadnagy meghalt, amikor 2006. augusztus 8-án a budapesti Műegyetem központi épülete pincéjében található lőtéren keletkezett tűz oltásában vett részt. A tűzoltók halálát az okozta, eltévedtek a pincében gomolygó sűrű fekete füstben, légzőkészülékükből kifogyott a levegő, és megfulladtak. (Az oltás közben hét másik tűzoltó füstmérgezést kapott.)

Az áldozatok családtagjai azért indítottak munkaügyi kártérítési pert, mert a munkáltató által kötött élet- és balesetbiztosításon túl a katasztrófavédelem elutasította a további kárigényt. A tárgyalás során a katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy a biztosító az összes jogszerű igényt megtérítette. (A biztosító 2,5 millió forintot fizetett a szülőknek.)

Duda Attila ügyvéd szerint a bíróság még januárban határozott úgy, hogy jelentős nem vagyoni kártérítés illeti a tűzoltók szüleit. Az összeg nagyságát nem kívánta nyilvánosságra hozni, de azt közölte, hogy a szülőnként igényelt kártérítési összeg jelentős részét megítélte a munkaügyi bíróság. Hozzátette: a szülők havi járadékra is jogosultak a hősi halált halt tűzoltók kiesett jövedelmének és munkaerejének pótlására.

Duda Attila kifejtette: a három tűzoltó munkahelyi balesetet szenvedett, ezért a munkáltatónak helytállási kötelezettsége van. A tűzoltók munkaadója a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság volt, de a parancsnokság csak százezer forintig teljesítheti a kárigényeket, ezért került a perbe alperesként az országos katasztrófavédelem.

Egyes források szerint az édesanyák 8-8 millió forint, az édesapák 7-7 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptak. A megítélt összegből levonják a biztosítás alapján fizetett 2,5 millió forintot. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy nem fellebbeznek, a kártérítést kifizetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!