Béla
12 °C
27 °C

Gyújtogatott, hogy olthasson a tűzoltó

2006.11.30. 15:48
Legalább tízmillió koronás - mintegy 100 millió forint - kárt okozott egy cseh fiatalember, aki csak az idén hat esetben gyújtogatott Nyugat-Csehországban. A férfi önkéntes tűzoltó volt, s hősiesen részt vett az oltásban.

"A húsz éves fiatalember többször is elsőként érkezett a tűz színhelyére, s munkabírása, önfeláldozása példamutató volt. Értetlenül állunk az előtt a felismerés előtt, hogy a gyújtogató is ő maga volt" - nyilatkozta újságíróknak Josef Skála, Domazlice város rendőrkapitánya.

A férfi először néhány esetben képzelt tűzesethez riadóztatta a tűzoltókat, s távolabbról figyelte tevékenységüket. Később áttért a szándékos tűzrakásra. Ő áll néhány környékbeli szalmakazal, városi műanyagkonténer és elhagyott épület felgyújtása mögött is.

Bár a fiatalember ellen szándékos károkozás miatt büntetőeljárást indítottak a hatóságok, nem valószínű, hogy börtönbe kerül. Az orvosi vizsgálatok eredménye ugyanis az, hogy a fiatalember beteg, s intézményi kezelésre szorul.

A fiatalember apja hosszú éveken keresztül az önkéntes helyi tűzoltó egyesület ismert és megbecsült vezetője volt a Kdyne nevű városkában. Pszichológusok szerint nem kizárt, hogy a fiú a tűzoltással akart felnőni és méltó lenni apjához, akit nagy példaképének tekintett.