Géza
-12 °C
-4 °C

Újabb robbanás fenyeget Hertfordshire-ben

2005.12.12. 19:48
Hétfőn estig az angol tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a dél-angliai Hertfordshire grófságban előző reggel felrobbant olajtartályok felét. Az oltást azonban egy veszélyes, "erősen lobbanékony" anyagot tartalmazó tartály miatt abba kellett hagyni.

Hétfő este a tűzoltóság bejelentette, hogy a Hertfordshire grófságban kigyulladt húsz olajtároló tartályból tizenkettőt sikerült eloltani. Este azonban felhagytak az oltással, mert kiderült, hogy az egyik tartályban "erősen lobbanékony" - közelebbről azonban nem azonosított - olajszármazék van, amely újabb robbanással fenyeget.

Lezárták az autópályát

fotó: Index

Emiatt este megint lezárták a Londont Észak-Angliával összekötő, a Luton repülőteret is kiszolgáló M1-es autópályát, amelyet egy időre már előző nap is lezártak. Luton 35 kilométerre északra fekszik Londontól, és ide is érkeznek járatok Budapestről.

A repülőtérre London központjából, a Victoria buszpályaudvarról a Greenline autóbusztársaság járataival lehet kijutni. A Lutonról hazainduló magyar utazók is elsősorban ezt a buszt használják. A Greenline központjában hétfő este az MTI kérdésére elmondták: a buszjárat az M1 lezárása ellenére is közlekedik, de "rettenetes késésekkel".

A busztársaság illetékese azt javasolta, hogy az utazók vonattal közelítsék meg a lutoni repülőteret. A vonat Lutonra az észak-londoni King's Cross állomásról indul. A szerelvények a repülőtér közelében lévő Luton kisvárosba érkeznek; innen ingyenes buszjárat közlekedik a repülőtérre.

Hétfő hajnal óta 150 tűzoltó küzdött a 30-40 méter magasra felcsapó lángokkal, amelyek sűrű olajfüsttel borították be Délkelet-Anglia jelentős részét. A Hemel Hempstead mellett, Londontól északra működő Buncefield olajtároló telephez nagy teljesítményű szivattyúkat és 250 ezer liter különleges oltóhab-koncentrátumot szállítottak.

Hatalmas károk

Az oltást késleltette, hogy előzetes szakértői vélemények szerint ekkora mennyiségű tömény oltóhab esetleg károsíthatja a környék természetes ivóvíz-készletét, de a szakértők végül arra a következtetésre jutottak, hogy a tűzvész sűrű, savas olajfüstje még nagyobb környezeti károkat okozhat. A vizet egy közeli mesterséges tóból nyerik, ahonnan percenként 32 ezer litert szivattyúznak ki és zúdítanak a lángokra a habbal vegyítve.

Az ipari katasztrófa által okozott kárt előzetes, nem hivatalos becslések 200 millió fontra (75 milliárd forint) teszik. Hétfői számítások szerint az olajtűzben levegőbe került koromfelhő, amely műholdas felvételeken is jól látszik, több mint 3800 négyzetkilométeres területet borított be Dél-Angliában. Estére megjelent a füstfelhő London északi és nyugati negyedei felett is.

Hertfordshire grófság tűzoltóparancsnoka még vasárnap este azt mondta: valószínűleg az európai ipar történetének legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli szerencsétlenségéről van szó. Hétfői nyilatkozatában ezt gyakorlatilag megismételte, mondván: ekkora tűzzel sem Nagy-Britanniában, sem Európa egészében még nem találkoztak tűzoltók. "Ismeretlen terepen járunk" - fogalmazott a parancsnok.