Olivér
5 °C
8 °C

Szakmai hibák miatt haltak meg a tűzoltók a Műegyetemen

2006.09.12. 19:14
A tűzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együtt vezetett oda, hogy a Műegyetem alagsorában augusztus 8-án kitört tűz oltásakor három tűzoltó életét vesztette - állapította meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálata.

Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője által, a műegyetemi tűzzel kapcsolatban indított szakmai vizsgálat. A három tűzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta - közölte a katasztrófavédelem szóvivője .


Képek a műegyetemi tűzoltsról

A bizottság megállapította, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) és a katasztrófavédelem jelentésében szereplő hiányosságok külön-külön nem vezettek volna a sérülések és a halálesetek bekövetkezéséhez.

Az elkövetett szabálytalanságok, a híradó ügyeleti tevékenység és a parancsnoki irányítás gyengesége, valamint a tűzoltók beosztásukhoz képest való alulképzettsége, és ezek láncolata vezetett a három tűzoltó halálához, és a hét tűzoltó füstmérgezéséhez - mondta Dobson Tibor.

Lamperth Mónika önkormányzati miniszter múlt kedden, a parlament önkormányzati bizottsága előtt elismerte: nem kizárható, hogy az ügyben személyi felelősséget is megállapítanak.

Az MTI információja szerint a balesetben elhunyt három tűzoltó azért ment le a lőtéren lévő tűzfészekhez, mert nem volt egyértelműen tisztázva, hogy vannak-e még kimentésre váró emberek. Azt feltételezték, hogy a már kimentett három ember mellett más személyek is lehetnek a lőtéren.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a három tűzoltó halálának körülményeit, de hogy konkrétan mi okozta a tüzet egyelőre sem a rendőrség, sem pedig a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?