Ilona
17 °C
32 °C

Szakmai hibák miatt haltak meg a tűzoltók a Műegyetemen

2006.09.12. 19:14
A tűzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együtt vezetett oda, hogy a Műegyetem alagsorában augusztus 8-án kitört tűz oltásakor három tűzoltó életét vesztette - állapította meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálata.

Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője által, a műegyetemi tűzzel kapcsolatban indított szakmai vizsgálat. A három tűzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta - közölte a katasztrófavédelem szóvivője .


Képek a műegyetemi tűzoltsról

A bizottság megállapította, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) és a katasztrófavédelem jelentésében szereplő hiányosságok külön-külön nem vezettek volna a sérülések és a halálesetek bekövetkezéséhez.

Az elkövetett szabálytalanságok, a híradó ügyeleti tevékenység és a parancsnoki irányítás gyengesége, valamint a tűzoltók beosztásukhoz képest való alulképzettsége, és ezek láncolata vezetett a három tűzoltó halálához, és a hét tűzoltó füstmérgezéséhez - mondta Dobson Tibor.

Lamperth Mónika önkormányzati miniszter múlt kedden, a parlament önkormányzati bizottsága előtt elismerte: nem kizárható, hogy az ügyben személyi felelősséget is megállapítanak.

Az MTI információja szerint a balesetben elhunyt három tűzoltó azért ment le a lőtéren lévő tűzfészekhez, mert nem volt egyértelműen tisztázva, hogy vannak-e még kimentésre váró emberek. Azt feltételezték, hogy a már kimentett három ember mellett más személyek is lehetnek a lőtéren.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a három tűzoltó halálának körülményeit, de hogy konkrétan mi okozta a tüzet egyelőre sem a rendőrség, sem pedig a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani.