Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Víz miatt vonultak a tűzoltók

2006.01.03. 09:47
A tűzoltóknak hétfőn kétszázötvenszer kellett kivonulniuk, hogy segítsenek az eső és hó miatti mentési munkálatokban. Ez duplája egy átlagos napnak - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

A hétfői esőzések és havazások miatt kétszer annyi esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, mint egy átlagos napon - közölte Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A kétszázötven beavatkozás közel fele vízszivattyúzás, másik fele műszaki mentés volt, utóbbi elsősorban a Dunántúlon. A szóvivő kiemelte Vas és Zala megyét, ahol a havazás miatt csúszóssá vált utak adtak munkát a tűzoltóknak. Közvetlenül a lakosságot fenyegető árvíz sehol sincs.

Belvízvédelmi készültség Csongrád megyében
Az előző napok csapadékos időjárása következtében újabb három szakaszon, összesen hat szivattyútelepen rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi készültséget Csongrád megyében. Hétfőn déltől az Algyő-Tápé-Gyála-Körös-éri, a Mártély-Tisza-Maros-zugi és a Sámson-élővízi belvízvédelmi szakasz öt szivattyútelepén elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Kedd reggeltől a Mártély-Tisza-Maros-zugi szakasz még egy telepén kellett elrendelni a készültséget. A Tisza áradása miatt csak szivattyúzással lehet elérni a belvíz levezetéséhez szükséges optimális vízszintet.

Kedden délelőtt is több bejelentés érkezett elsősorban a Nyugat-Dunántúlról házakról lelógó jégcsapok, hótömbök eltávolítására. A tűzoltók mindenhonnan leszedik ezeket, ahol forgalmas csomópontokban, közintézmények tetején, bejáratánál veszélyt jelenthetnek.

A magáningatlanoknál erre, ha megrendelik, térítés ellenében van mód. Dobson Tibor azt tanácsolta, hogy a közös képviselők, tulajdonosok szalagkordonnal kerítsék el ezeket a területeket.

Vízszivattyúzásra a legtöbbször - mintegy ötven esetben - Pest megyében Érden volt szükség. A tűzoltók most is dolgoznak azon, hogy a lakóházak pincéjéből kiszivattyúzzák a vizet és megtisztítsák az udvarokat, átfolyókat. A belvizek miatt senkit sem kellett kitelepíteni.

Pest megyében Nagykátán kidőlt egy vályogház egyik fala. Senki nem sérült meg, az épületben lakó apát és állapotos lányát egy másik épületben helyezte el az önkormányzat.

Dobson Tibor elmondta: a tűzoltóságok 550 szivattyúval rendelkeznek, ami megyénként körülbelül húsz darabot jelent, ezeket szükség esetén 6-8 órán belül át tudják csoportosítani.

Karácsonyra a tűzoltóságok 180 millió forintot kaptak, amelyből szintén szivattyúkat vásárolhatnak. A tűzoltók emellett 93 agregátort tudnak használni az esetleges éjszakai munkákhoz.

Dobson Tibor kitért arra is, hogy a tűzoltók olyan szivattyúkkal dolgoznak, amelyeknek 10 centiméter vastag szűrőkosaruk van, hogy a hordalék ne jusson a gépházba. Ezért fordulhat elő, hogy nem lehet "csontszárazra" szivattyúzni egy-egy helyiséget, ugyanis ez technikailag megoldhatatlan.