Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bútorok zárták el a menekülési útvonalat

2006.08.25. 14:46
Még mindig nem tudni, mi is vezetett három hete a Műszaki Egyetem alagsorában működő lőtéri tűzben a három tűzoltó halálához, de azt már tudni, hogy apróbb hiányosságokat találtak. Például nem volt a lőtérre tűzoltási terv, és a lőtér megközelítését néhány, selejtezésre váró bútor akadályozta, így a menekülési útvonalak akadályoztatva voltak.

Lezárult a műegyetemi tűzzel kapcsolatos egyik vizsgálat, de hitelt érdemlően továbbra sem tudni, mi okozta a lőtéren keletkezett tüzet és a három tűzoltó halálát

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vizsgálata apróbb hiányosságokat tárt fel, de a lőtéren alapvetően minden megfelelően működött - állítja a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnok-helyettese. A vizsgálat arra irányult, hogy a Műszaki Egyetemen az épület tűzvédelme megfelelő volt-e, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére.

Mi történt?
Augusztus 8-án kigyulladt a Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében található lőtér. A balesetben három tűzoltó meghalt, heten füstmérgezést kaptak. A kimentett gyakorlatozó civilek állítólag szabálytalanul, AK-47-es gépfegyverekkel lőttek a zárt lőtéren. A lőtér vezetője szerint minden szabályosan történt.

A vizsgálat megállapította, hogy a Műegyetem sokféle tűzvédelmi osztályba sorolt belső létesítményeire a tűzoltási tervek ugyan megvoltak, a lőtér azonban nem tartozott a tűzveszélyes kategóriába, ezért nem is készült tűzoltási terv. A parancsnok-helyettes tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben húsz ellenőrzést tartottak az egyetem területén, de kirívó hiányosságokat nem találtak.

A lőtéren alapvetően minden megfelelően, a szükséges engedélyek birtokában működött, hiányosságokat csak abban találtak, hogy a lőtér megközelítését néhány, selejtezésre váró bútor akadályozta, így a menekülési útvonalak "akadályoztatva voltak" - mondta Erdős Antal.


Tekintse meg k�peinket!

Az ezredes közölte azt is: lőterek, lőfalak kialakításával kapcsolatban nincs műszaki követelmény, ezért az erre vonatkozó jogszabályt meg kell alkotni. Abban az esetben, ha egy lőteret pincében üzemeltetnek, akkor biztonsági világítással, gépesített füstelvezető-rendszerrel kell felszerelni, a menekülési útvonalat is tartalmazó területi alaprajzot a biztonságos mentés érdekében megfelelő helyre kell elhelyezni.

Hozzáfűzte, minden egyetemen és főiskolán megvizsgálják a pincerendszert, hogy az oktatással szorosan nem összefüggésben lévő helyiségek rendeltetése indokolt és szakszerű-e. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálja.

A fővárosi tuzoltóság a vizsgálatának egyik eredményét átadta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, de a hatósági tűzvizsgálat még tart, annak eredménye várhatóan szeptember első hetére készül el, tette hozzá Erdős Antal ezredes.