Auguszta
-3 °C
2 °C

Prémiumért gyújtogatott a tűzoltó

2006.08.11. 15:06
Letartóztattak egy önkéntes tűzoltót Spanyolországban, akit azzal gyanúsítanak, hogy a július végén többször is ő gyújtotta fel a növényzetet Galiciában. Az önkéntes tűzoltók fizetése attól függ, hány tűzoltásban vesznek részt.

Szándékos gyújtogatás miatt letartóztattak egy önkéntes tűzoltót Spanyolországban. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a múlt hónap végén több alkalommal is ő lobbantotta lángra a növényzetet az ország északnyugati csücskében, Galiciában - közölték a spanyol hatóságok.

A 31 éves férfi a gyanú szerint három tűzesetet idézett elő Malpica település körzetében, de a hatóságok vizsgálják, hogy másutt is gyújtogatott-e. Az önkéntes tűzoltó javadalmazása attól függ, hány tűzoltásban vett részt.

Augusztusban 20 főt tartóztattak le gyújtogatás gyanújával Galiciában. Az erdőkben gazdag autonóm körzetben idén eddig több mint százszor lobbant lángra a növényzet.

A tűz 10 ezer hektárnyi területet perzselt föl, s három emberéletet is követelt. A spanyolországi viszonyok között hűvösnek számító éghajlatáról és zöld tájairól ismert vidék kempingjeiből több ezer turistát kellett kiköltöztetni a tüzek miatt.

Hétezer tűzoltó küzdött a lángokkal pénteken Spanyolországban, munkájukat repülőgépek is segítik. A spanyol kormány bevetette a hadsereget is a tűz oltására.

A szomszédos Portugáliában ezzel egyidőben tucatnyi helyen kellett erdő- és bozóttüzeket oltani, a polgári védelem által közölt adatok szerint összesen 900 tűzoltót vetettek be.