Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tűzoltótiszteket helyeztek előzetesbe Pápán

2007.02.14. 17:20
Két pápai tűzoltótiszt és két cégvezető került előzetes letartóztatásba Pápán. A gyanúsítottak olyan cégeket is ráköttettek a pápai központi tűzjelző berendezésre, amelyek erre egyébként nem lettek volna kötelezhetőek.

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság szerdán két pápai tűzoltótisztet és két szintén helybeli cégvezetőt hivatali vesztegetés bűntette, okirat-hamisítás vétsége és más bűncselekmények alapos gyanújával, tájékoztatta a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

A tűzoltó alezredes osztályvezetőként, a százados kiemelt főelőadóként dolgozott a pápai tűzoltóságnál, s hivatali helyzetükkel visszaélve olyan cégeket is ráköttettek a pápai központi tűzjelző berendezésre, amelyek erre egyébként nem lettek volna kötelezhetőek.

A rákötésért és a berendezés használatáért a cégek fizettek a városi tűzoltóságnak.

A központi tűzjelzőt egy helyi kft. üzemeltette, illetve tartotta karban, s e cég részére a városi tűzoltóság - az alezredes által aláírt szerződés alapján - negyedévenként milliós összegeket utalt át.

Az átutalt pénz egy részét (öt hónap alatt mintegy 2,5 millió forintot) a két tűzoltótiszt és a kft. két ügyvezetője osztotta szét egymás közt.

A hiányzó összegeket hamis számlákkal fedezték, amelyek kiállításába további bűntársakat vontak be.

Az ügynek tehát további gyanúsítottjai is vannak - összesen még öt civil személy és egy nyugdíjas tűzoltótiszt -, ám ők szabadlábon védekezhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!