Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Mégis büntetőeljárást indít a rendőrség a tűzijáték miatt

2003.11.07. 13:42
Büntetőeljárást indított a rendőrség az augusztus 20-i tűzijáték idején bekövetkezett robbanások miatt - értesült a HavariaPress. Az ügyben az V. kerületi kapitányság bűnügyi nyomozói foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást.
Az Index korábban beszámolt arról, hogy az augusztus 20-i tűzijáték rendezése során történt közveszély-okozás miatt közérdekű bejelentést tettek magánszemélyek a rendőrségen és Belügyminisztériumnál. A beadvány szövege szerint "a törvénytisztelő állampolgárokban joggal vetődik fel a kérdés": vajon nem a tenderkiírás során történt hibák álltak-e az ünnepséghez használt rakéták között keletkezett tűzesetek hátterében.

Két helyen lángolt

A robbanások miatt írásbeli választ igénylő kérdés is érkezett a belügyminiszterhez. Márton Attila a Fideszes képviselője tudakolta Lamperth Mónikától: indult-e bármiféle eljárás az augusztus 20-án történtek kapcsán? Az V. kerületi kapitányság sajtóinformációk szerint most büntetőeljárást indított az ügyben. Mint ismert, az ünnepi tűzijáték alatt egy uszályon és egy robbanószerkezeteket tároló kamionon is robbanás történt. A Parlamenttel szemközt lehorgonyzott uszály, melyről a tűzijáték rakétáinak egy részét lőtték fel, a rendezvény félidejében gyulladt ki, majd teljesen kiégett. A balesetet az első szakvélemények szerint egy besült vetőcső okozta, s a tűzben tönkrement a petárdák kilövését ellenőrző rendszer is. A Gellérthegyen ugyanakkor egy kamion pótkocsiján történt detonáció, a járművön a tűzijátékhoz tartozó lövegek voltak felállítva. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt, az anyagi kár azonban több tízmillió forintra rúgott.