Mátyás
-6 °C
1 °C

Jogkövető szilveszter bombettával

2005.12.29. 10:30
Feltételezve, hogy mindenki legális módon kívánja megünnepelni az újévet, de nem mindenki tud kiigazodni a pirotechnikai eszközök rendkívül változatos és bőséges választékában, megpróbáltuk összegereblyézni a fellelhető jogi, technikai információkat és rendőri iránymutatásokat a betiltott petárdázásról és a szabad tüzijátékozásról.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységeket szabályozó kormányrendelet november 23-tól érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos petárdát árusítani, birtokolni, illetőleg használni. A szabályt megszegőktől elkobozzák a petárdát a rendőrök, akik egyúttal ötvenezer forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki.

Elsőként nézzük, mi az, amit tilos beszerezni (bár mint tudvalevő, amire kereslet van, arra kínálat is). Különböző méretű és kinézetű, többféle veszélyességi osztályba tartozó petárdák léteznek, közös bennük, hogy lőpor, vagy fémpor tartalmú durranótöltük van, gyújtószállal, vagy dörzsfejjel és késleltetővel hozhatók működésbe, köpenyük többnyire papír, ritkábban műanyag, egyes fajtáik telepben kaphatók. Mindegyikről elmondható, hogy egyáltalán nem látványosak, csak a hangjuk nagy, gyakran fülsiketítő.


Petárda, a betiltott termék

A petárda, csakúgy mint a többi - be nem tiltott - tüzijáték lehet kicsi, lehet nagy, azaz a benne lévő hatóanyagtól függően sorolhatók egyes vagy kettes veszélyességi osztályba. Ha az egységnyi eszközben lévő feketelőpor és effektanyag meghaladja a 3 grammot, akkor már II-es pirotechnikai osztályról beszélhetünk, árulta el egy konténerben tüzijátékot áruló kereskedő.

Mit, mikor, hogyan?

Tehát a petárdák kivételével a kisebb pirotechnikai termékek (az úgynevezett I-es osztályú, "játékos", illetve a II-es osztályú, "kis tűzijáték") szilveszteri felhasználása továbbra sem tilos, mivel ezek hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentős. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki, bárhol, bármennyit robbanthat, szigorú keretek közt tartja a jogszabály a felhasználási módokat és lehetőségeket.

Mennyit is tarthatunk egyszerre? Játékos pirotechnikai termékből (I. pirotechnikai osztály) "egy időben és helyen" összesen bruttó 1 kilogrammig, míg a kis tűzijáték termékekből (II. pirotechnikai osztály) "egy időben és helyen" összesen bruttó 3 kilogrammig, ami magyar nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy egy ember összesen 1+3 kilogramm pirotechnikai eszközt vásárolhat. A kereskedők szerint azonban itt tapasztalható némi gond: a rendelet nem írja le, hogy ez a mennyiség bruttó vagy nettó tömeg, csomagolással együtt vagy anélkül értendő. Akad ráadásul olyan termék - például a nagyobb bombetta telepek -, amik több mint három kilósak. Azt a kereskedő viszont nem ellenőrizheti, hogy egy kuncsaft mennyit vásárolt - ezt feltehetőleg rendőrség sem tudja betartatni, elég erőfeszítés nekik a petárdázók üldözése.


Játékos pirotechnikai termékek

Kérdés lehet az is, hogy ki és mikor vehet ilyesmit kezébe? A játékos pirotechnikai termékeket (I. pirotechnikai, azaz veszélyességi osztály) 14 éven felüliek egész évben engedély nélkül vásárolhatják, birtokolhatják, és a használati utasítás szerint felhasználhatják. A 14 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett gyújthatnak be játékos pirotechnikai terméket. Kis tűzijáték terméket (II. pirotechnikai, azaz veszélyességi osztály) külön engedély nélkül csak nagykorúak és csak december 28. és 31. között vásárolhatnak. Felhasználni pedig csak december 31-én este hat órától Újév reggel hat óráig lehet.

Hol és hogyan gyújtsuk be rakétánkat? Közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen kizárólag pirotechnikus irányításával használható fel mindkét kategóriába tartozó termék. Ez alól egyetlen kivétel van: védett természeti területen csak játékos pirotechnikai terméket, tűzgyújtási tilalom esetén még azt sem lehet felhasználni. Természetesen tömegközlekedési eszközön is tilos, szállítani is csak zárt csomagolásban lehet. Tehát legegyszerűbb ha kimegyünk a kertbe, a ház elé vagy az utcára és onnan indítjuk privát augusztus huszadikánkat.

Az előbbieknél jóval nagyobb, III-as, IV-es vagy V-ös osztályú pirotechnikai termékeket magánszemély alapból nem birtokolhat, ezeket boltban nem is árulják, csak pirotechnikus szakember kezelheti őket. Azt, hogy egy pirotechnikai termék milyen veszélyességi osztályba sorolható, a csomagoláson kell feltüntetnie a forgalmazónak.

Kitől vegyük?

Honnan vásárolhatók meg az áhított termékek? Pirotechnikai terméket csak olyan kereskedő árulhat, aki erre az illetékes megyei rendőr-főkapitányságtól engedélyt kapott. Játékos pirotechnikai terméket (I-es osztály) külföldön is vásárolhatunk, behozatalukhoz engedély nem kell. December 28-tól 31-ig kis tűzijáték termékekre (II-es osztály) sem kell behozatali engedélyt kérni. Vásáron és piacon, még működési engedéllyel rendelkező üzletben sem hozható forgalomba II. osztályba tartozó pirotechnikai termék, az I. osztályba tartozó termékek is csak működési engedéllyel rendelkező üzletben árulhatók.

December 28-tól 31-ig a legtöbb hipermarket parkolójában megtalálhatók azok a konténerek, amikből az engedéllyel forgalmazók árujukat kínálják. A játékos termékek pár száz forinttól pár ezer forintig terjedő skálán mozognak, míg a drágább kis tüzijátékok (főként a nagyobb telepek) akár több tízezer forintba is kerülhetnek. Slágerterméknek számítanak a többlövetű telepek és a vetőcsöves tüzijátékok.


Kis tüzijátékok

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú pirotechnikai terméket a vevő köteles január 5-ig a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig a térítésmentes visszavételről gondoskodni.

A termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható, a terméktől elválaszthatatlan címkével és felirattal kell ellátni, amelynek tartalmaznia kell többek között a gyártó vagy a forgalmazó nevét, címét és telefonszámát, a pirotechnikai termék nevét, gyártmány kódját, a pirotechnikai termék osztályba sorolásának számát (I. vagy II. osztály), a hatóanyag-tartalom nettó súlyát, a gyártás időpontját és a felhasználhatóság időtartamát. Ezek mellett közérthető magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaznia kell a tájékoztatónak.

Rosszabbul megy az üzlet

A kereskedők elégedetlenek a megszigorított szabályozással, de nem azért, mert olyan jól ment a petárdapiac eddig. Mint az egyik, neve elhallgatását kérő kereskedő az Indexnek elmondta, az a baj, hogy nem tájékoztatják a hatóságok megfelelően a fogyasztókat. A petárda eddig is ezredrangú termék volt a kereskedők számára, az emberek azonban most azt gondolják, hogy a tiltás mindenre vonatkozik, azaz a petárda szó összemosódik a köztudatban a többi pirotechnikai eszközzel. A kereskedők ezzel párhuzamosan jól érzékelhető forgalomvisszaesésről panaszkodnak, tény, hogy ottjártunkkor nem kígyóztak hosszú sorok egyik konténernél sem.

"Pedig mi bevizsgált, engedélyezett és adózott termékeket árulunk" - mondja a kereskedő, aki szerint a korábbi balesetek főként feketén árult, illegálisan behozott csempészáruk miatt következtek be, amiket a zugárusok külföldön vesznek olcsón, nagy mennyiségben. Ezek az áron alul beszerzett termékek többnyire lejárt szavatosságúak, és mivel magyar nyelvű tájékoztató nincs rajta, a vevő számára nem derül ki, hogy mennyire veszélyes játékot tart kezében.