Edina
-12 °C
-3 °C

Annyira meleg van, hogy még vizitdíjat sem kell fizetni

2007.06.19. 15:02
Rendőrök, útmunkások vizet kapnak, hogy ki ne száradjanak, az erdőkben és környékükön tűzgyújtási tilalom lesz. Egy embert háromszor kellett újraéleszteni, mert a Deák téren rosszul lett a metróban.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a hőségriasztással kapcsolatban kedden kijelentette, azok a betegek, akik a napokban vagy később a hőség miatt lesznek rosszul, sürgősségi ellátásra szorulnak, így nem kell semmilyen esetben vizitdíjat fizetniük. Kérdésre válaszolva közölte: bár "bonyolult a vizitdíj rendszere, ez így van jól".

Liberális politikus

A liberális politikus előzetesen látogatást tett a mentők telefonos központjában, ahol a mentésvezetőtől tájékozódott a keddtől érvényben lévő kettes fokozatú hőségriasztás feladatairól. Az OMSZ főigazgató-helyettese, Gorove László a hőségriasztásról szólva elmondta: a szervezet munkatársai felkészülten várják az esetleges rosszullétekről szóló bejelentéseket. Saját munkatársaikat friss vízzel, és - a 12 órás szolgálatot követően - megduplázott szabadidővel próbálják kímélni.


Ingyenesen használható ivóvízballonok a Deák téren

Kirándulók, vonatozók

A június 20-án tűzgyújtási tilalom lép életbe, amit a katasztrófavédelem kérésére rendelt el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A csapadékmentes és rendkívül meleg időjárás miatt keletkező tűzesetek megelőzése érdekében mindennemű tűzgyújtás az erdőkben és az erdők határától számított 200 méteren belül - a kijelölt tűzrakó helyeken is -, valamint a közút és vasút menti fás területeken átmeneti időre tilos. A tilalom érvényes a parlag- és gazégetésre is.

Rendőrök, útjavítók

A közúton és vasúton utazókat arra kéri a minisztérium, hogy cigarettacsikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdőket és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

A hőség miatt ásványvizet kapnak a szolgálatot teljesítő rendőrök és a Magyar Közút Kht. munkatársai, a Főkert ZRt. pedig maximális teljesítményen üzemelteti a parkokban az automata öntözőrendszereket. A nagy melegre tekintettel Bencze József országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a szolgálatot teljesítő rendőröket folyamatos ásványvízellátásban kell részesíteni.

Az Info rádió szerint a melegtől lett rosszul egy utas a 2-es metró Deák Ferenc téri állomásán. Háromszor újra kellett éleszteni.