Vazul
10 °C
25 °C

Hat sérült a tűzoltóautó-balesetben

2003.12.13. 19:24
Egy tűzoltó életveszélyesen, egy súlyosan sérült, amikor a tűzoltóautó karambolozott egy személyautóval Kaposváron. Lamperth Mónika szerint "mások hibájából történt" a baleset.
Fotó: OBJEKTÍV Hírügynökség
Személyesen tájékozódott a megyei kórházban a szombat délelőtti balesetben megsérült kaposvári tűzoltók állapotáról Lamperth Mónika belügyminiszter és Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató. Egy tűzoltó életveszélyesen, egy társa súlyosan, négyen pedig könnyebben megsérültek, amikor a város határában egy személygépkocsi a műszaki mentésből Kaposvárra visszatérő, megkülönböztetett jelzéssel közlekedő tűzoltóautó elé hajtott.

"Olyan emberek szenvedtek most balesetet, akik egyébként menteni mentek, s úgy tűnik (...) a mások hibájából" - mondta délután Lamperth Mónika, aki megdöbbentőnek nevezte a történteket.

"Amikor hallottuk ezt a baleseti híradást (...) úgy érzetük, hogy a szolidaritásunkat ki kell nyilvánítani a kollégák iránt" - mondta a belügyminiszter a kórházban újságíróknak, miután találkozott a sérültekkel. Hozzátette: személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotban vannak a tűzoltók, egyidejűleg 30 ezer forint gyorssegélyt adtak át a sérülteknek.

Figyelmetlenség?

Heizler György megyei katasztrófavédelmi igazgató beszámolója szerint a tűzoltóautó egy hosszú egyenes szakaszban a kocsisor előzésébe kezdett, ebből a sorból egy személygépkocsi balra kanyarodva eléjük fordult. A két jármű összeütközött, a tűzoltóautó maga előtt tolta a személygépkocsit, majd az út menti fának csapódott.

Fotó: OBJEKTÍV Hírügynökség
A vezető mellett ülő szolgálatparancsnok rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett, a mögöttük haladó tűzoltóautóban ülő kollégák azonnal a segítségükre siettek, de legalább fél óráig tartott, mire kiszabadították őket az összeroncsolódott járműből - ismertette a történteket Heizler György.

A vizsgálat jelenlegi állása szerint az ütközést nem lehetett elkerülni, mondta a megyei igazgató, hangsúlyozva, hogy a tűzoltóautó műszaki állapota kifogástalan volt.

Az ütközés erősségét jelzi, hogy a jármű gyakorlatilag javíthatatlanul megrongálódott, mintegy 60 millió forint kár keletkezett - fűzte hozzá Heizler György.

Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató is fontosnak tartotta "egyértelműen rögzíteni", hogy a tűzoltóautó kifogástalan műszaki állapotban volt. "Ezt egyébként minden szolgálatváltásnál ellenőrzik" - mondta.

A főigazgató azért tért ki erre külön, mert, mint mondta, korábban is felvetődött már, "akkor sem helytállóan", hogy a gépjárművek műszaki állapota nem kielégítő.

Egy sérült az intenzíven

Fotó: OBJEKTÍV Hírügynökség
Lukács Ákos, a Kaposi Mór Megyei Kórház ügyeletes főorvosa a sérültek állapotáról elmondta: a hat sérült tűzoltóból egyet ellátás után hazaengedtek, az öt kórházban tartott sérült közül egyet többszörös végtagtörésekkel, ficamokkal az intenzív osztályon kezelnek, rajta több műtétet is el kell végezni. Állapota súlyos, de nincs közvetlen életveszélyben. Négy másik tűzoltót végtagtörésekkel, zúzódásokkal kezelnek. Állapotuk kielégítő.

A főorvos beszámolója szerint a személygépkocsi vezetője fedett lábszártöréssel, fejsérülésekkel és könnyebb agyrázkódással került kórházba.