Bernát, Felícia
EUR 385,16 Ft
USD 364,32 Ft
8 °C
30 °C

Leomlott egy házfal Budapesten

2008.06.10. 15:46
Leomlott egy Tűzoltó utcai ház fala kedd délután. Egy ember meghalt, egy ember súlyosan megsérült.

Felújítás közben leomlott egy háromméteres fal, és magával rántotta az épület első emeleti függőfolyosójának 25 méteres szakaszát, a IX. kerületben, a Tűzoltó utca 74. szám alatt.

Fotó: Mihádák Zoltán - Inforadio.hu

Egy munkás életét már nem sikerült megmenteni és meghalt. Egy másik férfit a tűzoltók kimentettek a romok alól, a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Az utcát lezárták a forgalom elől.

Sokáig újabb túlélők után kutattak, de kiderült, hogy más nem rekedt a romok alatt, így befejezték a keresést.

A tűzoltók vágó és bontógépekkel valamint kézzel vizsgálták át a törmeléket és egy civil mentőcsapat is csatlakozott hozzájuk, öt kutyával keresték az esetleges túlélőket.

Fotó: Index

A tűzoltók délután fél hat előtt levonultak a terepről, a rendőrség vizsgálódik az ügyben. A rendőrség a Tűzoltó utca egy részét teljesen lezárta a forgalom elől, így gyalogosok sem léphetnek az elzárt területre. Akik a közelben laknak, azok igazolványuk felmutatásával térhetnek haza otthonaikba.

A házat a kerületi önkormányzat újíttatja fel, a kivitelező az ÉPKAR Zrt., de a munkákat alvállalkozók hosszú során keresztül végezték, és egyelőre nem tudni, hogy konkrétan ki dolgozott a helyszínen a baleset bekövetkeztekor.

Szabálytalanul bontották Budapesten a IX. kerületi Tűzoltó utcában az épületet, ez okozta a halálos áldozatot követelő falomlást - közölte Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szóvivője kedden este az MTI-vel. Tájékoztatása szerint ha betartják a munkavédelmi szabályokat, megfelelő ütemben végzik a bontást és megfelelő védelmi, illetve biztosító eszközöket használnak, akkor nem következik be a tragédia - közölte Gedeon András.

Elmondta: mivel jóval többen dolgoztak az építkezésen, mint ahány emberrel a felügyelők találkoztak, a munkaügyi felügyelőség is soron kívüli vizsgálatot indít, melyben a foglalkoztatás körülményeit vizsgálják. Hozzátette, tanúvallomások is alátámasztják, hogy a baleset bekövetkeztekor sokan elrohantak a helyszínről.

Ha a vizsgálat kideríti, hogy feketemunkában foglalkoztatták a munkásokat, akkor munkaügyi bírságot fognak kiszabni - tette hozzá a szóvivő. Azt mondta: a körülmények arra utalnak, hogy nem volt szabályos a foglalkoztatás.

A Tűzoltó utcai építkezésen kedden délután egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült, amikor bontás közben leszakadt az épület függőfolyosója és oldalfala. Az ügyben a munkaügy és a munkavédelem mellett a rendőrség is vizsgálatot indított közigazgatási eljárás keretében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek