Körbejár a tűzoltókocsi

2000.07.30. 10:19
Baden-Württembergben kezdte, Nagykovácsiban végezte az a tűzoltóautó, amely többszörös ajándékozás után lett a helyi önkénteseké. A harminc éves jármű több egyesületet is megjárt, most éppen a Fővárosi Diák Tűzoltóság adta tovább. Nem tellett ugyanis a muzeális érték karbanartásra.
A pénzmosás tárgya?
Honnan van a Fővárosi Diák Tűzoltóknak annyi pénzük (értsd: miféle pénzmosási akciót hajtottak végre), hogy egy egész tűzoltóautót adnak ingyen a Nagykovácsi Széchenyi Ödön Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek (NSZÖÖTE)? - tette fel a kérdést az Index tényfeltárója, amikor értesült arról, diákok ajándékoznak.

A helyszínre érve (II. ker. Budakeszi út 45.) megdöbbentő kép tárult az Index sokat látott, ám keveset tapasztalt újságírója elé. A Budakeszi út 45. alatt ugyanis a II. (valamint XII., stb.) kerületi tűzoltóparancsnokság található.

Az NSZÖÖTE parancsnoka
E meglepő fordulat következtében elbizonytalanodva lépett be a tényfeltáró az épületbe, amelyben némi téblábolás után az NSZÖÖTE parancsnokába ütközött. Nemsokára feltűnt a pénzmosás céljára teljesen alkalmatlan látszó, éppen harmincadik születésnapját ünneplő tűzoltóautó is.

"Gyanúsan, a falhoz lapulva állt"
Rögtön gyanúsan, a falhoz lapulva állt az udvaron a tűzoltóautó, s ha pénzmosáson nem is, de egy autómosáson már biztosan keresztülment a lassan negyedik ikszét taposó szerkocsi. Mint információgyűjtésünkből kiderült, a járművet 1991-ben selejtezte le egy kimondhatatlan nevű Baden-Württemberg tartománybeli német városka, és hálából az a Pomáz kapta meg a kocsit, ahonnan jónéhány sváb őslakost telepítettek ki 1945 után.

A diáktűzoltó
Ám a pomáziak is megunták az autót, amelyet az utolsó időben már nem is tűzoltásra, hanem csak szerkocsizásra, műszaki mentésekhez használtak, s odaadták a Fővárosi Diák Tűzoltóságnak. E szervezet azonban pénz híján (autót mosni azért tudnak) képtelen volt méltóan használni az idén harmincéves kocsit, s amit ingyen kapott, azt most ingyen át is adta az NSZÖÖTE-nek.

Az NSZÖÖTE elnöke átveszi az autót
Homályos üzelmek?
Az eseményen Nagykovácsi polgármestere, Nagykovácsi alpolgármestere, a Pest Megyei Közgyűlés alelnöke, a pomázi önkéntes tűzoltóság parancsnoka, a Nagykovácsi Széchenyi Ödön Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, a Nagykovácsi Széchenyi Ödön Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, a Fővárosi Diáktűzoltó Szövetség elnöke és számos más funkcionárius mellett egyetlen újságíró is megjelent - aki a tényfeltárást ezennel befejezettnek nyilvánítja.


  • Hírek
  • Megtakarítás