Friderika
12 °C
29 °C

Bárki tűzoltó lehetett a Városligetben

2001.05.06. 21:20
Kéklámpa, sziréna, sör, jókedv, infláció: tűzoltó majális a leégett Globe színház szomszédságában. Bárki a tűzoltók bőrébe bújhatott néhány pillanatra, légzőkészülékkel lehetett egy füsttel teli alagútban menni, falat mászni vagy emelőkosárral a magasba emelkedni. Míg az emberek jól érezték magukat, addig az árusok nyugta nélkül, cigarettával a szájukban mértek sört.
Az Andrássy útról érkeztek az autók
Tűzoltóautók sora indult szombat délelőtt a Flórián térről a Városligetbe, hogy a rendőrök után a tűzoltók is megtartsák szokásos évi majálisukat a leégett Globe színház szomszédságában. Panaszkodás és politikai célozgatások nélkül nyitották meg a rendezvényt, a pótlékok kifizetése és a tűzoltólaktanyák alacsony száma sem került szóba. Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok elmondta, csak ki szeretnének kapcsolódni.

Miután Pap Rita kellőképpen kihápikacsázta magát, kötélen érkezett a levegőből egy tűzoltó, hogy megmentse a tizenöt méteres állvány tetejére felmászott fiatal lányt. A helikopterből leereszkedett tűzoltó magához csatolta a nőt, majd együtt repültek el a ligetből. Tűzoltási bemutató sajnos ebben az évben sem volt, hiába ez munkájuknak leglátványosabb része. Helyette tűzoltók potyogtak az égből, szigorúan csak mentőpárnára.

Bárki a tűzoltók bőrébe bújhatott

A füsttel teli alagútban látni sem lehetett
A bátrabbak és a türelmesebbek néhány pillanatra még tűzoltók bőrébe is bújhattak. Bárki felvehette a légzőkészüléket, hogy egy füsttel teli alagúton áthaladjon. A kellő látótávolság hiányában csak tapogatózva lehetett araszolni a kacskaringós sátorban, mintha egy égő épületben indult volna el valaki életet menteni. Egy hétéves lány az Indexnek elmondta, csöppent sem félt, persze erősen kapaszkodott papájának karjába.

Hosszú sor állt az emelőkosár előtt is, a legnagyobb sikert azonban a falmászás aratta. A tizenöt méter magas fal felénél gyakran üvöltöttek vissza a fiatalabbak, inkább húzzák fel őket, mintsem maguknak kelljen megszenvedni a győzelemért. Utána akciófilmbe illő módon lehetett egy kötélen lecsúszni. A gyerekek megrohamozták a tűzoltóautókat is, a sisak alól a szemük is alig látszott ki.

Babgulyás és infláció

A falmászás aratta a legnagyobb sikert
A tűző napsütés megtöltötte a sörsátor előtti padokat, délben még a babgulyás is előkerült a kondérból. Fél egykor még csak négyszáz forintért adták adagját, de három óra fele már ötszáz forintra ment fel az ára. Szalvéta természetesen semmihez sem járt alapból, csak utánrendeléssel, húsz forintért. Még nyugta nélküli sört is mértek cigarettával a szájukban, rajtuk kívül az APEH és ÁNTSZ is megszedhette volna magát.

Késő délután Kovács Kati tűnt fel a színpadon, akit a közönség alig akart elengedni. Az Úgy szeretném meghálálni című dal hallatán néhány szemlélődő könnyet is ejtett. A fiataloktól az idősekig mindenki jól érezhette magát, csak egy sátor előtt nem tolongtak, amelyen ez a felirat állt: "Tűzoltó leszel".