Olivér
4 °C
8 °C

Felbecsülhetetlen kárt okozott az edinburgh-i tűzvész

2002.12.08. 16:48
Tizenhat órás kemény munkával fékezték meg a tűzoltók az edinburgh-i tűzvészt. Számos ódon épület faszerkezete gyorsan a lángok martalékává vált, öt-, hat-, hétszintes házak emeletei rogytak össze.
Több mint tizenhat órás megfeszített munkával sikerült a tűzoltóknak vasárnap megfékezni az Edingburgh óvárosában szombat este keletkezett tüzet. A tűzvész több millió fontnyi kárt okozott a világörökség részét képező középkori városnegyedben, ahonnan több mint 150 lakost kellett kitelepíteni az elhatalmasodó tűz és a sűrű füst miatt. A tűzoltóság illetékesének közlése szerint több mint tizenhárom üzletben és lakóházban keletkeztek súlyos károk, néhány épület teljesen kiégett. A mentési munkákban egy tűzoltó megsérült.

A tűz az egyik éjszakai mulató épületének tetőterében keletkezett szombat este nyolc óra után, és gyorsan átterjedt a szomszédos házak padlásterére. A tűzoltókat kemény feladat elé állította, hogy a lángok gyorsan terjedtek a szorosan egymásba épített ódon épületek szűk padlásterében, és a tűz négy irányban terjedt szét az óvárosban. Számos ódon épület faszerkezete gyorsan a lángok martalékává vált, öt-, hat-, hétszintes házak emeletei rogytak össze.

Az edinburgh-i vár tövében lévő óváros szűk, sikátoros utcákon több mint száz tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, illetve annak megakadályozásán, hogy a lángok átterjedjenek az óváros legrégibb, építészetileg páratlan jelentőségű épületeire, köztük a XII. századi Szent Egyed székesegyházra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?