Huba
17 °C
33 °C

Felbecsülhetetlen kárt okozott az edinburgh-i tűzvész

2002.12.08. 16:48
Tizenhat órás kemény munkával fékezték meg a tűzoltók az edinburgh-i tűzvészt. Számos ódon épület faszerkezete gyorsan a lángok martalékává vált, öt-, hat-, hétszintes házak emeletei rogytak össze.
Több mint tizenhat órás megfeszített munkával sikerült a tűzoltóknak vasárnap megfékezni az Edingburgh óvárosában szombat este keletkezett tüzet. A tűzvész több millió fontnyi kárt okozott a világörökség részét képező középkori városnegyedben, ahonnan több mint 150 lakost kellett kitelepíteni az elhatalmasodó tűz és a sűrű füst miatt. A tűzoltóság illetékesének közlése szerint több mint tizenhárom üzletben és lakóházban keletkeztek súlyos károk, néhány épület teljesen kiégett. A mentési munkákban egy tűzoltó megsérült.

A tűz az egyik éjszakai mulató épületének tetőterében keletkezett szombat este nyolc óra után, és gyorsan átterjedt a szomszédos házak padlásterére. A tűzoltókat kemény feladat elé állította, hogy a lángok gyorsan terjedtek a szorosan egymásba épített ódon épületek szűk padlásterében, és a tűz négy irányban terjedt szét az óvárosban. Számos ódon épület faszerkezete gyorsan a lángok martalékává vált, öt-, hat-, hétszintes házak emeletei rogytak össze.

Az edinburgh-i vár tövében lévő óváros szűk, sikátoros utcákon több mint száz tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, illetve annak megakadályozásán, hogy a lángok átterjedjenek az óváros legrégibb, építészetileg páratlan jelentőségű épületeire, köztük a XII. századi Szent Egyed székesegyházra.