Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az ORFK berágott a TV2-re

2003.12.05. 12:22
Etikátlannak és jogszabályokba ütközőnek tartja az ORFK a TV2 egyik riportjában alkalmazott szerkesztési módszert, és emiatt jogi lépéseket fontolgatott a tévé ellen a rendőrség három sajtósa. A kifogásolt anyagban a kereskedelmi televízió szerkesztett hangfelvételt játszott be, amelyen az ORFK három munkatársa adott telefonon tájékoztatást a tévének.
Garamvölgyi László kommunikációs igazgató személyes döntése szerint az ORFK sajtósai csak faxon és elektronikus levélben adhatnak ezután tájékoztatást a médiának. A döntésről csütörtökön számolt be a rendőrezredes a sajtó képviselőinek.

A magyar média egészét sújtó rendelkezést a TV2 egyik szerdai riportja váltotta ki, amelyben szerkesztett hangfelvételt játszottak be az ORFK három munkatársa által adott telefonos tájékoztatásról. Garamvölgyi szerint a riporttal a kereskedelmi tévé több törvényt is megsértett.

Nem közszereplők

Az 1959. évi IV. törvény szerint "képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges." Garamvölgyi László szerint sajtós kollégái nem közszereplők, így a rendőrség jogászainak tanácsára a három munkatárs jogi lépéseket fontolgat.

Az Index telefonon kért és kapott tájékoztatást az ORFK sajtóosztályától az esetről: a korlátozás nem terjed ki a rendőrség egészére, csupán az ORFK sajtósait érinti. Az intézkedés időtartama egyelőre határozatlan, de amennyiben így is jól működik a tájékoztatás, elképzelhető, hogy e mellett maradnak a jövőben.

Szent a béke

Hofherr Krisztina, a TV2 kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: a csatorna nyilvánosan megkövette az ORFK érintett munkatársait a szerkesztői hibáért. Csütörtökön este a Tények adásában Bárdos András beismerte, hogy hibáztak, amikor a másik fél beleegyezése nélkül adták műsorba a telefon-beszélgetéseket, és elnézést kért a történtekért.

Garamvölgyi László pénteken elmondta a sajtó képviselőinek, hogy az ORFK részéről ezzel lezártnak tekinti az ügyet. Helyettese, Németh Lajos alezredes az Index érdeklődésére elmondta, hogy e szerint nem terveznek jogi lépésket a TV2 ellen, illetve az ORFK sajtósai továbbra is adnak tájékoztatást telefonon.