Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ámokfutó gyilkolt Boszniában

2008.05.29. 10:17
Hat ember meghalt, egy súlyosan megsebesült, amikor egy 45 éves férfi először két lakóházban lövöldözött, majd egy buszon folytatta a lövöldözést a boszniai Tuzla mellett egy faluban.

Hat embert agyonlőtt, egy továbbit életveszélyesen megsebesített csütörtök reggel egy férfi az észak-boszniai Tuzla közelében, Gornja Lipnicában. A 45 éves férfi először saját házukban lőtt agyon három személyt - az egyik házban egy házaspárt, egy másikban egy férfit -, majd buszra szállt, ahol további három személyét megölt, valamint súlyosan megsebesítette a buszsofőrt - közölte a rendőrségi szóvivő.

A gyilkos a lövöldözés után saját gépkocsiján elmenekült, és egy szomszédos kerületben is tüzet nyitott egy parkoló autóra. Ekkor léptek közbe a rendőrök. Az ámokfutó megadta magát, és őrizetbe vették. Jelenleg a tuzlai rendőrkapitányságon tartják fogva. Tettének indítékai egyelőre ismeretlenek. A sofőrön műtétet hajtottak végre a tuzlai kórházban, túl van az életveszélyen.

Az áldozatok közül négynek a családneve megegyezett a gyilkoséval. A falu lakói elmondták, hogy a gyilkos, aki kétgyermekes családapa, egy ideje furcsán viselkedett, agresszív volt és depresszióban szenvedett. A meggyilkolt házaspár lánya viszont arról beszélt, hogy jó viszonyban voltak támadójukkal, nem volt vele semmi különösebb gond, senki sem számított erre a vérfürdőre. Neki és ötéves öccsének sikerült a lövöldözés alatt elmenekülniük és elrejtőzniük.

A csütörtöki lövöldözés a legsúlyosabb incidens a körzetben az 1992-95-ös boszniai polgárháború óta. Tuzla környéke a boszniai muzulmán-horvát föderáció része, ahol sok ezer boszniai muzulmán menekült él.