Ágnes
-5 °C
2 °C

Terjed a légi düh

2002.08.23. 10:53
Valószínűtlen, hogy az amerikai repülőgépen randalírozó K. Emmát húsz éves börtönbüntetésre ítélik - véli egy angol közlekedésügyi szakértő. Ilyen mértékű büntetésre csak a gépen tartózkodókban ténylegesen kárt tevő bűnös számíthat. A repülőgépeken tapasztalt dühkitörés nem egyedi eset, a repülés biztonsága érdekében azonban egyre szigorúbban lépnek fel ellene a hatóságok.
Módszerek az agresszív utasok kordában tartására 1. az utas karját speciális hurokba fogják és azt megfeszítik 2. Álló és ülő utas esetében is alkalmazható. 3. A személyzet közben párbeszéd útján továbbra is megpróbálja megnyugatni az utast. 4. Ha az utas továbbra is agresszív marad, akkor kezeit és lábait is megbilincselhetik
Forrás: BBC
Egyre gyakrabban számíthatnak letartóztatásra a repülőút során dohányzó vagy lerészegedő utasok - nyilatkozta a BBC magyar adásának Simon Montague, a brit közszolgálati adó közlekedésügyi szaktudósítója. A "légi dühként" nevesített jelenség egyre több problémát okoz a légiközlekedésben. Mivel a repülőgép személyzete elleni támadás veszélyezteti a gép biztonságát, különösen szigorú megítélés alá esik.

Nem egyedi eset

Montague nem hiszi, hogy a United Airlines járatán randalírozó K. Emmát húsz év börtönre ítélnék, mint mondta, ilyen arányú büntetésre inkább az számíthat, aki az utazás során megsebesít, esetleg megöl valakit. A magyar utas esete azonban nem egyedi, nem sokkal K. Emma előtt egy brit utast is letartóztattak, mert egy Floridába tartó gépen csúnyán berúgott és a légikísérőket fenyegette.

Bilincsbe verve

A randalírozó utasokat a gép pilótájának utasítására akár meg is bilincselhetik, illetve a székébe kötözhetik. Ebben az esetben az utas bizton számíthat a reptéri letartóztatásra is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!