Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kiégett három emelet egy újpalotai panelházban

2007.06.07. 16:23
Kigyulladt egy tízemeletes lakóház a XV. kerületben, Budapesten. Egy hatodik emeleti lakás égett ki, és a fölötte lévő emeletek is lángra kaptak. A mentők egy halottról tudnak, 17 embert füstmérgezést szenvedett. A tűzoltók már eloltották a lángokat, de egy daruskocsiról még locsolják a tízemeletes panelt. Harminc embert menekítettek ki összesen az épületből.

Kigyulladt egy tízemeletes lakóház a főváros XV. kerületében csütörtök délután. A Páskom park 35. számú panelépület felső szintjei égtek, a három lépcsőházat a rendőrség lezárta. A tűzben egy hatodik emeleti lakás teljesen kiégett. A tűzoltók eloltották a lángokat, de még most is locsolják az épületet - jelentette az Index munkatársa a helyszínről.

A hetedik emelettől égett az épület

Az épület a hetedik emelettől fölfelé teljes terjedelmében égett - közölte Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője, miután egy hatodik emeleti lakásból szétterjedt a tűz.


Klikk!

Az épületből kimentették az ott lakókat, 17 ember füstmérgezést szenvedett, egy halálos áldozatot viszont találtak a hatodik emeleti, teljesen kiégett lakásban - ezt Győrfi Pál, az ORszágos Mentőszolgálat szóvivője és Molnár Péter tűzoltósági szóvivő is megerősítette helyszíni tudósítónknak.

30 kocsival mentek a tűzoltók a Páskom parkba

A helyszínen öt mentőautó volt, a mentősök a füstmérgezést szenvedett embereket látták el. A tűzoltók összesen harminc embert hoztak ki az épületből.


A tűzoltók ötös, a legmagasabb fokozatú riasztással vonultak a helyszínre, 30 kocsival, 120 emberrel. Tűzoltó nem sérült meg az oltás során, jóllehet sűrű füst és nagy hőterhelés volt a helyszínen. Kezdetben az oltáshoz nem találtak megfelelő helyet, mert nagyon sok autó parkolt az épület oldalában, a másik oldalon pedig a park fái miatt nem tudtak gyorsan hozzáférni a tűzhöz.

Összeesett egy nő az erkélyen?

Az MTI szerint szemtanúk elmondták azt is, hogy a tűzoltók 15 perc alatt érkeztek a helyszínre, de az egyik daruskocsi nem működött. Mások szerint a tűzoltók először rossz címre mentek. Egy idős nő az erkélyén kiáltozott segítségért, aztán szemtanúk szerint meggyulladt a haja, és összeesett az erkélyen.

Egy tizedik emeleti lakó, egy idősebb nő az Indexnek elmondta, hogy éppen hajat mosott délután három körül, amikor megérezte a füstszagot. Kimenekült az erkélyre, ahonnan a tűzoltók hozták le. Az asszony, aki enyhébb füstmérgezést kapott, dicsérte a tűzoltókat, akik "szuper munkát végeztek".

Gyorssegélyt kapnak a károsultak

Ötvenezer forintos gyorssegélyt igényelhetnek a budapesti paneltűz károsultjai az XV. kerületi önkormányzattól - jelentette be Gyurcsánszki János, a XV. kerület alpolgármestere a csütörtök délután tartott lakossági fórumon.

Az alpolgármester elmondta: két napig biztosan nem térhetnek vissza a lakók a Páskom parkban lévő otthonaikba, mivel a kigyulladt ház oltásában felhasznált nagy mennyiségű víz miatt ki kellett kapcsolni az áramot, és meleg víz sincs.

A tűzben érintett 34-es és 35-ös számú lépcsőház közül a 34-es van jobb állapotban, az ott élők ezért dönthetnek úgy, hogy otthonaikban maradnak, de áram és meleg víz ebben sincs.

Statikusok mérik fel a házat

Az alpolgármester kifejtette: 34 embert tudnak elhelyezni a kerületben, továbbá tíz önkormányzati lakásban van még hely, amelyekbe tábori ágyakat helyeznek el. A mintegy száz ember között ásványvizet és élelmet osztanak szét, és aki igényli, annak pszichológus is rendelkezésére áll.

A lakossági fórumon megjelent egy biztosítótársaság munkatársa, aki elmondta, hogy a 35-ös számú lépcsőházban 18 szerződése volt az általa képviselt biztosítónak, míg a 34-es számúban 12. A kárfelmérést pénteken kezdik el.

Egyelőre mindkét lépcsőházban a statikusok dolgoznak, a lakók az alpolgármester közlése alapján este kilenc óra után mehetnek fel rendőri kísérettel lakásaikba a legszükségesebb használati tárgyaikért. Az alpolgármester az embereknek elmondta, hogy az épületet rendőrök őrzik, ameddig az épületből ki nem szivattyúzzák a vizet és az emberek visszatérhetnek otthonaikba.