Ágnes
-1 °C
2 °C

Tankoló UFO a napraforgókörön

2003.08.19. 15:09
Durván meggyalázott újságírói hitvallás, autó aljára szerelt antigravitációs tekercs, az amerikai bombák és a Heréd-nagykökényesi téesz-elnök kiröhögése, a földhözragadt Arany miatt lovától megváló Petőfi.
Heréd határában két ember várja a hatvani buszt. A nap végén a helyi Platánban mesélik majd a jelenséget, amelyre nem találnak magyarázatot. "Megállt egy kocsi, kiugrott belőle két férfi, az egyik kamerázni kezdte a napraforgótáblát, azt, ahol húsz éve a kombájnos Mari lerobbant a műtrágyaszóróval, a másik meg fényképezte azt, amelyik videózott."

Milliószor millió voltot kapcsolna rá

Tekintse meg képeinket!
Később a domboldal sarában botorkálunk, felmérve a 18 méter átmérőjű kört két távvezeték keresztezése alatt. A kör hol elvékonyodik, hol kiszélesedik, de két ember bármelyik részén elfér kényelmesen egymás mellett. A kör sávjában napraforgó nem nőtt, csak néhány mutáns példányt látni. Egynémelyik tőről tíz-tizenöt-húsz fej is nőtt.

Verőczei Ernő, az első magyarországi UFO-per felperese szenvtelenül magyarázza, hogy mi történt itt néhány héttel ezelőtt. "Itt járt egy UFO tankolni." De sehol sem látunk benzinkutat, ablakmosó vödröt, shopot. "A napraforgókör az UFO szupravezető tekercseinek a lenyomata." Hosszas magyarázat következik az antigravitációról, az Egyesült Államokról és a fénysebességről, hozzá milliónyi apró kis rajz a jegyzetfüzetembe, ezért kénytelen vagyok durván meggyalázni újságírói hitvallásomat. Verőczei Ernőt arra kérem, hogy mondja tollba elméletét úgy, mintha egy bosznia-hercegovinai szőke nőnek magyarázna.

"Stratégiai jelentőségű a dolog, a fénysebesség ugyanis elektromos áram segítségével zajtalanul túlléphető, mert a szupravezetők alig fogyasztanak energiát. Ezért jönnek csak ritkán tankolni. Az USA persze tagadja, hogy a fénysebesség túlléphető. Képzeld el, hogy a kocsid aljára antigravitációs tekercset szerelnek (ekkor fenyegető mozdulatot tesz, kénytelen vagyok figyelmeztetni, hogy ez kölcsönkocsi), milliószor millió voltot kapcsolnak rá, felemelkedik, és az autóban tízszer gyorsabban kezd telni az idő. Ekkor mindent lassabbnak látsz, így egy feléd közeledő amerikai rakéta elől is könnyűszerrel el tudsz hajolni."

Elindulunk a Heréd-nagykökényesi termelőszövetkezet elnökéhez, de előtte még kikerülünk egy, a lejtőn zajtalanul száguldó IFA-t.

Izgalmas dolgokat csak szakkörökön

"Az elnök úr egyszerűen eltűnt" - mondja a titkárnő a felcsillanó szemű Verőczeinek, ám sajnos nem úgy, ahogy gondolni lehet egy ilyen környéken. Kávézása közben a lelkes UFO-kutató kikéri magának, hogy lelkes UFO-kutató volna; fizikával foglalkozik, célja az antigravitáció kutatása, csakhogy a magyar tudományos élet olyan, amilyen.

Petőfi koporsója például Barguzinban nyugszik, ezt Verőczeinek már irodalomszakkörön mondták, mert izgalmas dolgokat csak szakkörökön lehet hallani. A harcoló Petőfi Arany Jánosra bízta gyermekét és feleségét. (Tényleg, Arany miért nem harcolt?) Csakhogy Arany egy földhözragadt parasztember volt, pénzt követelt Petőfitől, aki kénytelen volt eladni Bem apótól kapott lovát. Ezért aztán nem tudott elmenekülni az oroszok elől, fogságba esett, majd családot alapított Barguzinban, és esze ágában sem volt visszajönni a faszari magyarokhoz.

A téeszelnök leültet minket, újra kávét hozat.
- Elnök úr, látta a napraforgókört?
- Láttam.
- És?
- Lehet, hogy pár éve ott ömlött ki a növényvédőszer a műtrágyaszóróból.
- Ilyen kör alakban?
- Ja. Vagy duplán szórt a permetező.
- De pont úgy, mintha egy UFO-nak a négy tappancsa érne a földhöz?
- Ja. Vagy vegyszert vitt ki egy traktor és elakadt.

Ekkor búcsúzunk, beülünk az időközben antigravitációs tekerccsel felszerelt autónkba, és röhögünk, hogy vidéken mennyire lassan telik az idő.