György
14 °C
24 °C

A Nagy Ugrás

2001.09.07. 16:29
Egymillió brit iskolás egyidejű egyperces ugrálása földrengést okozott Nagy-Britanniában. A nem hivatalos rekordot a világ legnagyobb tudományos kísérletének tartják. A hatóságok ezzel az eseménnyel vezették be a Tudomány Évét.

Közel egymillió brit iskolás szabályos földrengést okozott azzal, hogy egyidejűleg egy percen át ugrált pénteken. A világ legnagyobb tudományos kísérletében arra kértek több ezer iskolát: diákjait délelőtt 11 órakor vezényeljék az iskolaudvarra, és egy percen keresztül ugráltassák őket. Az eseménnyel, melyet Giant Jumpnak neveztek el, a Tudomány Évét vezették be a szervezők.

Kétmilliárd joulnyi energia szabadult fel

Hogy milyen eredménnyel zárult az egyperces ugrálás, azt később lehet pontosan megismerni. Az előzetes számítások alapján az ugrálás alatt 75 ezer tonnányi energia szabadult fel. A tudósok számításai szerint ha egymillió 50 kilogrammos átlagsúlyú gyermek egy perc alatt húszat ugrik, akkor ez kétmilliárd joulnyi energiát eredményez, ez egy helyen összpontosulva elég egy Richter-skálán hármas fokozatú földrengés okozásához. A kísérlet iránt még Nagy-Britannia nukleáris fegyvereivel foglalkozó tudósai is érdeklődtek.

A Reuters hírügynökség tudósítása végén megjegyzi: szerencsére a világ nem szakadt ketté, mint azt egy gyermek mondta a Nagy Ugrás előtt, de a keringési pályáját sem hagyta el bolygónk. Sőt, kificamodott bokával sem kellett gyermekek ezreit kórházba szállítani.