Ágnes
-1 °C
2 °C

Uhuruk tépték szét Bobot

2004.10.22. 13:42
Gyűlölködőnek találta egy allendale-i család halloweenra készített dekorációját a Nemzetközi Népi Demokratikus Uhuru Mozgalom. A fára fellógatott, Frankenstein-farkasember keverék Omali Yeshitela szerint afroamerikainak tűnt, ezért a rabszolgaság eltörlése utáni lincselésekre utalt. Az allendale-i család nem gondolt ilyesmire, de a jövőben nem használják majd a mások érzéseit sértő figurát.
Bob arcát Frankensteintől, testét egy vérfarkastól örökölte. Bob akasztófán végezte egy floridai kisvárosi ház kertjében. Bob tulajdonosai szerint dekoráció volt a közelgő halloweenre. A Nemzetközi Népi Demokratikus Uhuru mozgalom szerint azonban Bob egyértelmű rasszista uszítás volt.

Széttépték

Kik azok az uhuruk?
A Nemzetközi Népi Demokratikus Uhuru Mozgalmat Omali Yeshita öccse, Chimurenga Waller alapította 1991-ben. Az 1951-ben Joseph néven anyakönyvezett Waller 1968-ban kezdett aktívan politizálni a szélsőséges afronacionalista Militáns Szervezetek Juntájában. 1972-ben tíz évre visszavonult a politikától, ám 1982-ben bátyjától megkapta a Chimurenga nevet, és csatlakozott az Afrikai Népi Szocialista Párthoz. Az uhuruk mellett az Afrika Közösség Önvédelmi Tanácsát is vezeti.

A St. Petersburg-i afroamerikai jogvédőcsoport szerint Bob fekete volt, és az, hogy felakasztották, egyértelmű utalás az amerikai polgárháborút követő lincselésekre. "Ebben az országban nincs történelme a bábok felakasztásának, annál inkább az afrikai emberek felakasztásának", nyilatkozta a St. Petersburg Timesnak Omali Yeshitela, az uhuruk vezére.

Yeshitela figyelmét a bábura egy helyi középiskolás hívta fel. "Azért hívott, mert nem is hitte, mit lát", mondta Yeshitela. Az uhuruvezér, aki 1960-ban tönkretett egy rasszistának ítélt falfestményt a St. Petersburg-i városházán, úgy érezte, cselekednie kell. Bár az allendale-i házhoz a rendőrséget is riasztotta, végül önhatalmúlag behatolt - gyakorlatilag betört - a kertbe, és uhurui élén letépte Bobot a póznáról, majd darabokra tépte.

Nem tesznek feljelentést

A rendőrség nem sokkal Yeshitela önbíráskodása előtt értesítette Colleen Watsont, a ház tulajdonosát. Az asszonyt nagyon megrázta Bob halála, hiszen tizenöt éves fia két teljes napot töltött el megalkotásával. Mint mondta, nem is gondolta volna, hogy a kész művet bárki sértőnek találhatja. "Nem vagyunk olyan emberek, nem vagyunk olyanok", mondta a St. Petersburg Timesnak. Az eset azonban "felnyitotta a szemét".

Watson azóta már telefonon bocsánatot kért Yeshitelától, hogy szándékán kívül megsértette érzéseit, és elállt attól is, hogy feljelentést tegyen a kertjébe betörő és a tulajdonát megrongáló uhuruk ellen. "Ha Bob bántja egyesek érzéseit, inkább leszedjük" mondta a bábu maradványait söprögetve.

A bábu sok évig szolgált haloweeni dekorációként, tavaly guillotine-nal fejezték le, tavalyelőtt koporsóba helyezték. Többet azonban nem fog kísérteni. "Hát, Bobot hivatalosan is nyugdíjaztuk", tette hozzá a Watsonékkal lakó Florence Whipple.