Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lezuhant egy orosz MiG-29 is

2005.05.12. 13:45
Gyakorlórepülés közben lezuhant az orosz légierő egyik MiG-29-es vadászrepülője csütörtökön Oroszország nyugati részén, Tveri megyében, a pilóta életét vesztette. Szerdán egy magyar vadászgép zuhant le Kecskeméten, a hasonló géptípussal repülő Szabó Zoltán százados szerencsésen túlélte a balesetet.

Fotó: aeronautics.ru

A MiG-29-es pilótája leszállni készült a Tver várostól 350 kilométerre nyugatra fekvő Andriapol repülőterére, mikor 500-600 méteres magasságban a gép hirtelen zuhanórepülésbe kezdett és a leszállópálya végétől mindössze száz méterre a földbe csapódott, felrobbant és teljes egészében kiégett, közölte Alekszandr Drobisevszkij ezredes, a légierő sajtószolgálatának vezetője.

Emberi vagy műszaki hiba

A földi irányítás szeme láttára bekövetkezett balesetben a pilóta életét vesztette. A becsapódás helyszínén, a földön azonban senki nem sérült meg, és földi létesítményekben sem esett anyagi kár.

A katasztrófa közép-európai idő szerint délelőtt 9 óra 51 perckor történt. A moszkvai katonai körzet katonai ügyészsége a repülési szabályok megsértésére vonatkozó törvény alapján indított vizsgálatot. Egyelőre két lehetőséget vizsgálnak: vagy a pilóta hibázott, vagy váratlan műszaki hiba idézte elő a balesetet.

Hullanak a MiG-ek


A kecskeméti baleset képei

1993 márciusa óta az orosz légierő tizenegy MiG típusú gépet veszített el baleset következtében: öt darab MiG-31-es elfogó vadászrepülőt, öt darab MiG-29-est és egy darab MiG-25-ös repülőt. Ezek közül három esetben a pilótáknak nem sikerült katapultálni és életüket vesztették.

Szerdán egy magyar vadászgép zuhant le Kecskeméten, a hasonló géptípussal repülő Szabó Zoltán százados szerencsésen túlélte a blesetet. A Magyar Légierő 1994-ben állított hadrendbe 28 darab, oroszoktól kapott MiG-29-est, ebből két darab zuhant le eddig, ugyanis 1998 nyarán már lezuhant egy ilyen vadászgép a kecskeméti repülőtéren. A vizsgálat szerint akkor nem műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget, aminek következtében a pilóta meghalt.