Szilárda
-4 °C
2 °C

Újra támad az ár Európában

2002.09.02. 11:18
Alig két héttel a pusztító nagy csehországi árvíz után újra áradással küszködnek az ország déli részén. Ausztriában és Svájcban a viharos esők okoztak áradást és halálos áldozatot is követelő földcsuszamlást. Magyarországot elkerüli a viharokat okozó front.
A heves esőzések után megáradtak a patakok Ceské Budéjovice környékén. Számos közülük kilépett a medréből, vasúti töltéseket mosott alá, közutakat tett járhatatlanná, és pincéket árasztott el. A helyi hatóságok szerint emberélet nincs veszélyben, és ezúttal nem kell a helyzet további súlyosbodásától tartani.

Több várost kis patakok öntöttek el

Hasonló a helyzet Lengyelországban, az alsó-sziléziai Walbrzych városban és környékén. A város némelyik utcáján több mint egy méter magasan állt a víz vasárnap, mert a tartós és sűrű esőzés nyomán kiléptek medrükből a környező vízfolyások.

Több környékbeli falut elvágott a külvilágtól az ár, csak csónakon vagy helikoptereken lehet őket megközelíteni. Egyes településekről kitelepítették a lakosságot, mert patakjaik veszélyesen vágtató folyamokká váltak.

Viharok Ausztriában és Svájcban

Bőséges csapadékkal járó heves viharok dúltak vasárnapra virradó éjszaka Ausztria és Svájc területének jelentős részén. Az újabb áradások és földcsuszamlások Svájcban halálos áldozatot is követeltek.

Appenzell-Ausserrhoden kantonban, Lutzenbergben egy földcsuszamlás maga alá temetett egy házat, amelynek egyik lakóját már csak holtan találták meg, további két személyt még kerestek vasárnap délelőtt. Lutzenbergben további hat házat fenyeget a földomlás, ezért ezek lakóit elszállították.

Megáradtak kisebb folyók, ezért az appenzelli térségben számos utat és vasútvonalat le kellett zárni. A víz elöntött sok pincét, és a hegyoldalakon földcsuszamlás fenyeget házakat.

Az ausztriai Tirolban a Ziller-völgy térségében több házra sárlavina zúdult, károk keletkeztek az autókban. A megáradó folyócskák pincéket öntöttek el, és a tűzoltók vasárnap több településen teljes erővel dolgoztak a kár elhárításán.

Elkerüli a front hazánkat

"Magyarországot elkerüli az a front, amelyik ezeket az esőzéseket okozta" - mondta az Indexnek Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Egyébként hasonló jelenségek - nevezetesen hogy a heves esőzések miatt megduzzadtak a hegyvidéki patakok - nálunk is gyakran fordulnak elő, de nagyobb kárt ez igen ritkán okoz. Szerencsénkre "jól jártunk" a Kárpát-medencével: tompítja a természeti szélsőségeket.

Árvíz után szúnyoginvázió
A Népszabadság arról számolt be, hogy minden elképzelést felülmúló szúnyoginvázió árasztotta el Ausztriát, és bár a következmény kellemetlen, nincs nagyobb fertőzésveszély. Az első szakvélemények ugyanis olyan feltételezést tartalmaztak, hogy az ártéren kikelt rovarok vírusokat terjeszthetnek. Szórványos esetek előfordulnak: máris kezelnek egy-egy beteget olyan kórral, amely szúnyogcsípés útján került az illető vérébe, de nagyobb veszély nincs - közölte a bécsi állatorvosi egyetem virológusprofesszora. A szúnyoginvázió ezekben a napokban tetőzik, és nemcsak közvetlenül az ártéren, hanem Bécs belvárosában is érződik a hatása. Az ezekben a napokban záruló szabadtéri rendezvényekről menekülnek az emberek, de a rovarok a lakásokba is behatolnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!