Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ingyen autót ígértek a csalók

2005.09.29. 20:30
A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a csalóbandát, akik a gyanú szerint belépési díj ellenében "ingyen" autót ígértek ügyfeleiknek, cserébe reklámokat kellett volna elhelyezni a járművökön. A társaság azonban sosem állt kapcsolatba reklámcégekkel, a részletre vásárolt járművek törlesztését pedig a belépési díjakból finanszírozták.

Előzetes letartóztatásba helyezték annak a dorogi cégnek a vezetőit, akik ügyfeleikkel új autókat vásároltattak, azt ígérve, hogy a költségeket a cég fedezi, ha a tulajdonos reklámokat tesz fel az autóra - közölte a rendőrség az MTI-vel csütörtökön. Az Esztergomi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: a dorogi Hartenergo Kft. reklámszerződéseket nem kötött, a részleteket az új ügyfelek belépési díjából fizették.

Minimum 110 ezer volt a regisztrációs díj

Keil István közölte: a rendőrség kedden dorogi irodájában, ügyfélfogadás közben fogta el a Hartenergo Kft. vezetőjét. A férfi országszerte toborzott ügyfeleket, akik 110.000 és 350.000 forint közötti összeg befizetésével regisztráltathatták magukat, így köthettek hasznosítási szerződést az autóra.

Az ügyfelek nulla százalék befizetésével vásároltak egy új személygépkocsit. A hitel- és biztosítási szerződéseket saját nevükben és felelősségükre kötötték, majd vállalták, hogy a kft. által biztosított hirdetőtáblát hét évig, a hitel teljes futamidejéig gépkocsijukon szállítják. Ennek fejében a cég azt ígérte, hogy a hitel törlesztő részletét és a biztosítási díjakat minden hónapban rendszeresen fizeti.

Reklámok nem voltak

Néhány hónap alatt több mint ötszáz ügyfél fizette be a 350.000 forint körüli belépési díjat. Egy részük már a gépkocsit is átvette, bár reklámozniuk még nem kellett semmit. A már gépkocsival rendelkező ügyfelek havi törlesztő részletét és biztosítását, az új belépők regisztrációs díjából fedezték.

A rendőrség adatai szerint a vállalkozás kötelezettségei teljesítéséhez szükséges feltételekkel soha nem is rendelkezett. A társaság az általa megnevezett reklámcégekkel nem kötött szerződést.

A bűnügyi osztályvezető elmondta, hogy az ügyet közösen göngyölítette fel az esztergomi és a fővárosi XI. kerületi rendőrkapitányság. Hozzátette, a rendőrség kéri, hogy a Hartenergo Kft-vel kapcsolatba került személyek a két kapitányság bűnügyi osztályain jelentkezzenek.