Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Heccből verhették halálra a brit tinit

2008.05.28. 15:47
Egy, az etnikai konfliktusokkal terhes Dél-Londoból eredő divat áldozata lehet a hétvégén meggyilkolt brit tinédzser. A "boldog poénkodás" névre keresztelt eljárás lényege, hogy egy csoport megtámad valakit, brutalizálását kamerával rögzíti, majd a kisfilmet felteszi az internetre.

Egyes brit lapok szerint a hétvégén agyonvert 17 éves Amar Aslam nemcsak tinibandák háborújának áldozata volt, de halálát videóra is vették egy úgynevezett "happy slapping" incidens során. A kifejezés a brit tinédzserek között elterjedt, az áldozat számára korántsem boldog "poénkodást" jelöli: fiatalok egy csoportja megtámad egy gyanútlan áldozatot, az esetet telefonnal videóra rögzítik, majd körbeküldik a haveroknak és felteszik az internetre.

A jelenséget a jelentős részben etnikai kisebbségek-lakta Dél-Londonból eredeztetik, és a hatóságok szerint 2005-től vált divattá. Azóta egy sor, közfelháborodást kiváltó ügy vált ismertté, az iskolai "szekálásoktól" a gyilkosságokig. ( Amar holttestét azután találták meg, hogy valakik meghallották, ahogy fiatalok az utcán azzal kérkednek, hogy megvertek egy fiút.)

Paul Fawcett, a bűncselekmények áldozatainak segítséget nyújtó szervezet, a Victim Support munkatársa szerint a támadások elszenvedőinek "külön lelki traumát okoz, hogy valaki kifejezetten szenvedést akart okozni nekik", amit az elkövető szórakoztatónak talál.

2007-ben Southamptonban egy 13 és 15 éves tini megvert egy férfit, aki később belehalt sérüléseibe. A fiatalok azért rögzítették a támadást, hogy hencegjenek vele. Idén márciusban pedig két év javítóintézetre ítéltek egy 15 éves lányt, aki telefonjával felvett egy hasonló támadást, majd azt szétküldte barátainak. Az ítélet szerint a lány magatartásával emberölésben vált bűnrészessé.