Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Influenzajárvány tombol Franciaországban

2003.12.02. 12:34
Húsz éve nem jelentkezett ilyen korán az influenzajárvány Franciaországban, mint idén. A tömeges megbetegedéseket egy hónapja kezdték észlelni, négy hét elmúltával egymillió kétszázezer beteget regisztráltak.
A gyomor- és bélhuruttal együtt járó influenzajárvány a lakosság két legsérülékenyebb rétegét sújtja elsősorban: a 2 évnél fiatalabb gyermekeket, köztük is főleg a csecsemőket, illetve a legidősebb korosztályt. A kisgyermekeknél a betegség igen magas lázzal, bágyadtsággal, emésztőszervi panaszokkal kezdődik.

Szakemberek szerint a járvány valószínűleg a jövő héten, vagy két héten belül éri el csúcspontját, s valószínűleg erős lesz. Ennek dacára remélhető, hogy a fertőzés nem ölt olyan széles méreteket, mint az előző években.

A járvány Franciaország északi részéről indult el keleti irányban, de nem terjedt el az ország egész területén. A keleti Elzász és Lotaringia régiókban, illetve Felső-Normandiában például alig érzékelik, a Földközi-tenger által határolt déli Languedoc-Roussillon-ban és a dél-atlanti partoknál fekvő Aquitaine vidékén viszont igen sokan szorulnak otthoni, vagy kórházi ápolásra.