Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megtalálták a lezuhant magyar hegymászó holttestét

2003.12.01. 14:34
Megtalálták annak a magyar hegymászónak a holttestét, aki társával együtt vasárnap járt szerencsétlenül az osztrák Alpokban. A páros a Hochtor csúcs felé igyekezett, amikor bajba jutottak. Egyikük lezuhant a hegyről, szerencsésebb társa a csúcs közelében vészelte át az éjszakát, ahonnan ma reggel hozták le a hegyi mentők.
Megtalálták annak a magyar hegymászónak a holttestét, aki vasárnap járt szerencsétlenül azosztrák Alpokban - erről tájékoztatta az MTI-t a helyi csendőrség. Sigmund Schnabel őrnagy, a lienzi csendőrség szóvivője az MTI bécsi irodáját telefonon arról tájékoztatta, hogy az eltűnt magyar utáni kutatásba hétfőn bekapcsolódott az osztrák belügymnisztérium, valamint a hadsereg egy-egy helikoptere.

200 métert zuhant

A magyar hegymászó holttestét dél körül fedezték fel az osztrák hegyi mentők. Az alpinista mintegy 200 métert zuhant, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy belehalt sebesüléseibe. A holttestet helikopterrel szállítják el a baleset helyszínéről.

A szerencsétlenség vasárnap délután történt, amikor két magyar hegymászó az Ennstali Alpok legmagasabb csúcsa, a mintegy 2370 méteres Hochtor felé tartott. Már majdnem elérték céljukat, amikor egyikük körülbelül 2100 méteres magasságból lezuhant.

Riasztás zseblámpával és mobiltelefonon

Társa a hegyen rekedt, de mobiltelefonján értesítette barátait szombathelyi hegymászó klubjában, akik riasztották az osztrák hegyi mentőket, és a nála lévő zseblámpával is vészjeleket adott le. A magyar hegymászót hétfőn reggel találták meg, és helikopterrel biztos helyre szállították.

Az MTI információi szerint a megmentett csak enyhébb kihűlést szenvedett, az éjszaka ugyanis melegfront érte el a hegycsúcs környékét, és ez megmentette a megfagyástól.

Éjszakai mentés magyar segítséggel

A bajba jutott hegymászók keresésében mintegy harminc osztrák hegyi mentő és több helikopter vett részt, valamint egy négy fős szombathelyi mentőcsoport, akik hétfőn hajnalban érkeztek a helyszínre és kapcsolódtak be a keresésbe. A Hochtor hegycsúcsot mintegy negyven centiméteres hótakaró borította, és az éjszaka is szakadatlanul havazott, ami megnehezítette a mentést.

Sokáig nem tudtak róluk

Az MTI bécsi tudósítóját az Osztrák Hegyi Mentőszolgálat központi ügyelete vasárnap késő este még úgy tájékoztatta, hogy nincs tudomása újabb magyar hegymászók szerencsétlenségéről. A stájeországi csendőrség ugyancsak azt válaszolta, hogy nem tud a szerencsétlenségről.

Egy 30 éves magyar rendőr szerdán zuhant le Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglockner csúcsnál. A magyar hegymászónak nyoma veszett, s az osztrák mentőosztagok vasárnap leállították a kutatást.