Orsolya
9 °C
21 °C

Hetven ausztrált tartóztattak le egy pedofilellenes akció során

2008.06.05. 08:36
Hetven férfit vett őrizetbe az ausztrál rendőrség egy internetes gyermekpornográfia elleni átfogó akció keretében. A letartóztatottak között állítólag több tanár, rendőrségi alkalmazott és sportszakember akadt. További letartóztatások várhatók, illetve a rendőrség négy gyereket költöztetett el otthonából pedofil veszély miatt.

Átfogó, 170 országot érintő, érintő akciót indított az Interpol: a nyomozás során 99, gyermekeket ábrázoló pornóképet helyeztek el egy európai honlapon. A fotók a kisbabától a 18 éves korú fiatalokig terjedő korosztályt ölelték fel, s nem passzív gyerekeket, hanem megbecstelenített gyerekeket ábrázoltak. A csali-weblap mindössze 76 óra alatt 12 millió oldalletöltést regisztrált, Ausztráliában több mint egymillió képet töltöttek le.

Az IP-címek alapján az ausztrál rendőrség 2800 számítógépet azonosított be. Hetven férfit őrizetbe vettek", közölte Mick Keelty. A rendőrfőkapitány szerint további letartóztatások várhatók, mivel a vizsgálatok még jelenleg is folynak. Mint mondta, az első letartóztatásokat azokon a helyeken hajtották végre, ahol a lecsukott egyének környezetében élő gyermekek veszélyben lehetnek. Négy gyereket egyébként eltávolítottak otthonából.

Az ominózus honlapra egyébként összesen 170 nemzet 150 ezer különböző számítógép-felhasználója lépett be az akció 76 órás időtartama alatt. A művelet egyik koordinátora szerint a tinédzserektől az öregemberekig nagyon sokan töltötték le a képeket. Többek között tanárok, rendőrségi dolgozók, felelős, bizalmi pozícióban lévő emberek, bankárok, gyógyszerészek.

"A fotók különböző országokból érkeztek, és az az igazi tragédia, hogy sok gyerek származási helyét még most sem ismerjük. Nem tudjuk, hogy a gyerekek egy része vajon még ma is áldozata-e a molesztálóknak", mondta a főkapitány. Gyermekpornó képek birtoklásáért Ausztráliában legfeljebb tízéves börtönbüntetés róható ki.