Jusztina
3 °C
16 °C

Nyomozás indult a harmadikról kizuhant fiú ügyében

2008.03.06. 14:41
A rendőrség vizsgálja, terhel-e felelősség bárkit is a tragédiáért. A kórház szerint diagnosztikus tévedés történt a múlt szombaton a harmadikról kizuhant mosonmagyaróvári fiú ügyében. Igaz ugyanakkor az is, hogy az orvosokkal senki sem közölte, hogy a tinédzser rosszullétét az okozta, hogy kizuhant a harmadikról.

Nyomozást rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a harmadik emeletről kizuhant 13 éves mosonmagyaróvári fiú ügyében, hogy tisztázzák a tragédia körülményeit, s megállapítsák, terhel-e valakit felelősség a történtekért - mondta Kocsis Tünde alezredes sajtóreferens.

Diagnosztikus tévedés történt a jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok szerint - közölte Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház igazgatója. Hogy ez egyben foglalkozási szabályszegés is volt-e, azt már a rendőrségi vizsgálatnak kell eldönteni - tette hozzá.

A fiú vasárnap hajnalban halt meg azt követően, hogy kizuhant egy harmadik emeleti lakásból, ahol társaival házibulit tartottak. A többiek lementek érte, feltámogatták a lakásba, s szóltak a szüleinek, hogy rosszul van, haza kellene vinni. A fiú hazaérve egyre rosszabbul lett, de szülei annak tulajdonították a rosszullétet, hogy esetleg túl sok alkoholt fogyasztott. A gyereket a mentők kórházba szállították, ahol meghalt.

A hétfői boncolás megállapította, hogy a zuhanást követően megsérültek a fiú létfontossági szervei: így például megrepedt a mája és a lépe. Az ebből adódó belső vérzés okozta a halálát. Kocsis Tünde az MTI-nek csütörtökön elmondta: a váralkohol vizsgálat megerősítette, hogy a fiú ittas volt.

A rendőrségi nyomozás elrendelését a sajtóreferens azzal indokolta, hogy bár a fiú halála ügyében folytatott államigazgatási eljárás az idegenkezűséget kizárta, a nyomozásnak azt is ki kell még deríteni, hogy terhel-e felelősség valakit a tragédiáért.

A házibuliban tartózkodó gyerekek - akiknek kétségbe vonható a szavahihetősége az eddigi meghallgatásaik alapján - értesítették ugyan a szerencsétlenül járt fiú szüleit, kérdés viszont, hogy minden elvárható segítséget megadtak-e. Ugyanakkor leszögezte: a segítségnyújtás elmulasztását - ha az egyáltalán bebizonyosodik - kizárólag a 14 évet betöltött fiatalok esetében lehet felvetni.

A sajtóreferens fogalmazása szerint azt is vizsgálják, mennyiben befolyásolta a kórházban lefolytatott eljárást az a tény, hogy a házibuli résztvevői eltitkolták, hogy a fiú rosszulléte azzal magyarázható, hogy korábban kizuhant a harmadik emeletről.

A boncolásnál jelenlévő orvos szakértő úgy nyilatkozott: az azonnali orvosi ellátás megmenthette volna a gyerek életét. Ezzel összefüggésben az is kérdésként vetődik fel, hogy szakszerűen látták-e el a kórházban a fiút - mondta az alezredes.