Sára, Márió
-4 °C
4 °C

A Mikulás csontjait követelik

2003.01.02. 13:01
Egy török Mikulás-alapítvány visszaköveteli Szent Miklós csontkait Olaszországtól. Az olaszok hallani sem akarnak a kérésről.
"Adják vissza nekünk a Mikulás csontjait! Azt szeretnénk ha Szent Miklós maradványait 2003-ban visszaszolgáltatnák Törökországnak. Szervezetünk kampányt indít a csontok visszaszerzése érdekében." -áll Muammer Karabulut, a törökországi Mikulás-alapítvány vezetőjénak kedden kiadott nyilatkozatában.

Szent Miklós

Szent Miklós a mai Törökországban fekvő Demre város püspöke volt a negyedik században. A férfit a városban temették el, de csontjai később az olasz Bari székesegyházába kerültek. A török alapítvány elnöke szerint Szent Miklós - akinek alakja ihlette a Mikulás-mítoszt - maradványait kalózok vitték Olaszországba a mai Törökországból a tizenegyedik században. Minden évben görög és orosz hívők százai gyűlnek össze Demrében december 6-án, hogy Szent Miklósra emlékezzenek a tiszteletére emelt templomban.

Betonban a szent

Az olaszok azonban hallani sem akarnak a török szervezet követeléséről. Gererdo Cioffari tiszteletes, a bari Szent Miklós bazilika történésze szerint a törökök csak a turizmust szeretnék felvirágoztatni a csontok visszaszerzésével, de nem tisztelik a szent emlékét. Ciofarri azt állítja, hogy a jelenleg egy megerősített betonkoporsóban tárolt csontok 1087-ben kerültek Bariba.

Lehetetlen visszaadni

Karabulut azt állítja, hogy a szent lábának egy darabja náluk van, ezért most egy vizsgálattal állapítanák meg, hogy az ugyanattól a személytől származik, mint akinek a maradványait Bariban őrzik. Cioffari szerint a csontokat nem lehet visszaadni, mert az olyan felháborodást váltana ki az olasz város lakóiban, amelyen még a Vatikánközbenjárása sem segítene.