Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csőre töltött fegyverekkel védik a bankokat

2005.09.09. 14:10
A nyolc emberéletet követelő móri bankrablás után még mindig nem szigorodtak a bankbiztonsági szabályok, de van, ahol a biztonsági őr még a vécére is csőre töltött fegyverrel jár.

Szerdán délelőtt Diósgyőr egy bankifókjának mellékhelyiségében meglőtte magát egy biztonsági őr. A férfi vallomása szerint kisdolgát végezte, a csőre töltött fegyverét egy polcra helyezte, ahonnan az le akart esni, ezért utánanyúlt, mire a fegyver elsült, tudtuk meg Pásztor Alberttől, Miskolc rendőrkapitányától. A biztonsági őrnek az ujját elvitte a lövedék.

Miért éles a fegyver?


Móri bankrablás
Klikk a képre!

A férfinak a jogszabályok szerint nem lehetett volna csőre töltve a fegyvere, mondta az Indexnek Magyar György ügyvéd, aki a Magyar Detektív Szövetség elnöke. A fegyverhasználatnak rögzített szabályai vannak, mikor lehet elővenni, kibiztosítani, tette hozzá.

Magyar szerint az amúgy nincs rendben, hogy a pénzintézetekben fegyveres emberek mászkálnak. Ebből szerinte kétfajta baj származhat, rosszakaratú emberek vagy elveszik az őrtől a fegyvert, vagy tűzpárbaj alakulhat ki, ami ártatlan emberéletkbe kerülhet. Magyar szerint bankokat szimplán fegyveres őrökkel nem lehet megvédeni. "Nem kellene teljesen felkészületlen biztonsági őröket alkalmazni", jelentette ki.

A nyolc emberéletet követelő móri bankrablás óta szinte minden megszólaló azt követeli, hogy változzanak a bankbiztonsági szabályok. Két parlamenti bizottság is foglalkozott a kérdéssel, és egyet még ráadásnak alakítottak a témában, de elhalt a dolog, fogalmazott az Indexnek Doszpot Péter, a rendészeti bizottság szocialista alelnöke.

Csak extrém esetben vérzik

Doszpot szerint amúgy a rendszer jó, sérülés csak extrém esetekben következik be. Arra, hogy mennyire állja meg a helyét ez a kijelentés, a bankoktól vártunk választ, de a pénzintézetek zöménél csak annyira futotta, hogy biztonsági őreik mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek nem saját alkalmazottal, hanem külsős biztonsági céggel védik magukat. Az egyik ilyen cég, a Pestor Kft., amelynek szakmai igazgatója szerint viszont semmi nem tiltja, hogy őreik csőre töltött fegyverrel teljesítsenek szolgálatot. "Alapvető feltétele ennek a fegyver biztosítása" - tette hozzá Teremi Zoltán, aki szerint az általános gyakorlat mégis az, hogy őreik nem húzzák fel fegyverüket. A szakember ugyanakkor nem javasolja senkinek, hogy csak azután kezdjen el bíbelődni a pisztolyával, miután egy rabló ráfogta a fegyverét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság is Magyar ügyvéd álláspontját osztja. A fegyverekről és lőszerekről szóló 2004-ben életbe lépett kományrendelet értelmében "a lőfegyvert tartó személy lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, rejtve viselheti", azaz a biztonsági őr csőre töltött fegyverrel nem őrizheti az épületet, tudtuk meg az ORFK-tól.

A diósgyőri balesettel kapcsolatos vizsgálat csak a napokban zárul le.