Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Egyelőre ismeretlen a rákoskeresztúri robbanás oka

2001.08.12. 22:29
Egy harmadik emeleti lakás oldalának paneleleme is elrepült abban a robbanásban, amely vasárnap délután történt a XVII. kerületi Újlak utcában. A balesetnek egy életveszélyes, és hat könnyebb sérültje van. A négyemeletes házat életveszélyesnek nyilvánították, így tizenhat családnak kellett elhagynia otthonát. A detonáció oka egyelőre ismeretlen, de a gázrobbanás már kizárható.
Egy harmadik emeleti lakás oldalának paneleleme is elrepült
Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta azt a robbanást, amely vasárnap délután rázta meg Rákoskeresztúrt. Egy nő életveszélyes sérüléseket szenvedett, míg három könnyebb sérültet kórházba szállítottak, hármat pedig a helyszínen láttak el. A detonáció az Újlak utca 23-as szám alatt lévő négyemeletes panelházban történt.

Háborús övezet lett a környék

A délután öt óra után kiérkező tűzoltók hamar megfékezték a robbanás nyomán keletkezett tüzet. Az érintett ház lakóit azonnal kimenekítették, volt aki papucsban kényszerült ki az utcára. Az egyik harmadik emeleti lakás oldalának paneleleme és erkélye is a mélybe zuhant. Az épület minden oldalán kitört üvegek mintegy száz méteres körzetben szóródtak szét.

A környező házak ablakai szintén betörtek, a redőnyök magatehetetlenül hullottak le a földre. Az első információk szerint nem gázrobbanás történt, így az embereket egyre nagyobb bizonytalanság vette körül. A rendőrök sorba kérdezték ki a lakókat, volt aki még detonáció nyomán keletkezett fénycsóvát is látta.

A polgármester nyugtatta a lakókat

A balesetnek egy életveszélyes, és hat könnyebb sérültje van
A tűzoltók este hét órakor terelték össze a kimenekített családokat. A XVII. kerületi polgármester egy percig sem tétlenkedett, azonnal megszervezte, hogy a rémült embereket tájékoztassák a fejleményekről. Tizenhat lakás körübelül harmincöt lakóját érintette a tragédia. A polgári védelem felajánlotta, hogy elszállásolják őket a Ferihegyi úti bázisukon, de végül nem tartottak igényt a segítségre.

Devánszkiné dr. Molnár Katalin polgármester az Indexnek elmondta: a lakás nélkül maradt családok főként rokonoknál helyezkednek el. Amennyiben bárki is fedél nélkül maradna, az önkormányzat gondoskodik az átmeneti szállásukról.

Rendőrök fésülik át a környéket

A detonáció helyét a tűzoltók meg sem tudják közelíteni, így még nem lehet tudni, mi okozta a robbanást. A lakókat kis csoportokban kísérték fel a házba, hogy a legszükségesebb holmijukat magukhoz vegyék. Az épület előtti füves területet rendőrök fésülték át, egyelőre az sincs kizárva, hogy valamilyen robbanószerkezet lépett működésbe.