Gusztáv
3 °C
7 °C

Újabb súlyos lengyel buszbaleset

2002.07.14. 17:56
A kormány képviselőinek egy csoportja, egy pszichológus és egy orvos utazik még vasárnap késő délután Romániába, ahol vasárnap hajnalban egy lengyel turistabusz súlyos közlekedési balesetet szenvedett.
A legújabb, két héten belül a negyedik, külföldön történt lengyel buszbalesetben öten haltak meg - négy gyermek és egy felnőtt, feltehetőleg a buszvezető - mintegy 30-an pedig megsérültek.

Elaludt a sofőr?

A katasztrófa vasárnap reggel 6 óra tájban történt, 45 kilométerre Dévától. Feltételezések szerint a buszvezető elaludt a volánnál, a busz lesodródott az útról, és egy fának ütközött. Egyes értesülések szerint a busz 95 kilométeres sebességgel haladt. A buszban 47 iskolás utazott, valamennyien 12-17 éves korúak, továbbá két sofőr, négy nevelő és az idegenvezető. A bolgár tengerpartra igyekeztek, gyerektáborba.

A Mercedes márkájú busz egyébként a második volt, az első busz műszaki állapotát a szülők kifogásolták, ezért az utazás szervezője azt kicseréltette.

A negyedik súlyos baleset

Marek Pol, az infrastruktúra ügyeinek minisztere, miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni sajtóértekezletén azt mondta, nem lehet véletlen, hogy immár a negyedik súlyos baleset történt lengyel busszal külföldön két hét leforgása alatt. Az első, július 1-i balesetben, amely a Balaton mellett következett be, 19-en haltak meg, július 4-én Felső-Ausztriában ketten veszítették életüket, rá néhány napra pedig Jugoszláviában történt egy szerencsés kimenetelű baleset: a busz az országúton lángra lobbant, és kiégett, de az utasokat sikerült idejében leszállítani róla.

A miniszter szerint valami rosszul működik a buszvezetők munkarendszerében és a szállító cégeknél. Bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén csomagtervet nyújt be, melynek célja az ilyen balesetek megelőzése. Ebben szerepel egyebek között a jogosítvány visszavonása mindazoktól, akik megsértették a gépkocsivezetői munka alapelveit.

A minisztérium már a magyarországi baleset után bejelentette, hogy a jövőben a lengyel turistabuszok műszaki és biztonsági állapotát az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni, és megvizsgálják azt is, hogy az utaslisták rendben vannak-e, és ténylegesen két gépkocsivezető kíséri-e a csoportot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!