Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb súlyos lengyel buszbaleset

2002.07.14. 17:56
A kormány képviselőinek egy csoportja, egy pszichológus és egy orvos utazik még vasárnap késő délután Romániába, ahol vasárnap hajnalban egy lengyel turistabusz súlyos közlekedési balesetet szenvedett.
A legújabb, két héten belül a negyedik, külföldön történt lengyel buszbalesetben öten haltak meg - négy gyermek és egy felnőtt, feltehetőleg a buszvezető - mintegy 30-an pedig megsérültek.

Elaludt a sofőr?

A katasztrófa vasárnap reggel 6 óra tájban történt, 45 kilométerre Dévától. Feltételezések szerint a buszvezető elaludt a volánnál, a busz lesodródott az útról, és egy fának ütközött. Egyes értesülések szerint a busz 95 kilométeres sebességgel haladt. A buszban 47 iskolás utazott, valamennyien 12-17 éves korúak, továbbá két sofőr, négy nevelő és az idegenvezető. A bolgár tengerpartra igyekeztek, gyerektáborba.

A Mercedes márkájú busz egyébként a második volt, az első busz műszaki állapotát a szülők kifogásolták, ezért az utazás szervezője azt kicseréltette.

A negyedik súlyos baleset

Marek Pol, az infrastruktúra ügyeinek minisztere, miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni sajtóértekezletén azt mondta, nem lehet véletlen, hogy immár a negyedik súlyos baleset történt lengyel busszal külföldön két hét leforgása alatt. Az első, július 1-i balesetben, amely a Balaton mellett következett be, 19-en haltak meg, július 4-én Felső-Ausztriában ketten veszítették életüket, rá néhány napra pedig Jugoszláviában történt egy szerencsés kimenetelű baleset: a busz az országúton lángra lobbant, és kiégett, de az utasokat sikerült idejében leszállítani róla.

A miniszter szerint valami rosszul működik a buszvezetők munkarendszerében és a szállító cégeknél. Bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén csomagtervet nyújt be, melynek célja az ilyen balesetek megelőzése. Ebben szerepel egyebek között a jogosítvány visszavonása mindazoktól, akik megsértették a gépkocsivezetői munka alapelveit.

A minisztérium már a magyarországi baleset után bejelentette, hogy a jövőben a lengyel turistabuszok műszaki és biztonsági állapotát az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni, és megvizsgálják azt is, hogy az utaslisták rendben vannak-e, és ténylegesen két gépkocsivezető kíséri-e a csoportot.