Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tartja magát vétkesnek a vízbe fulladt gyerekek édesapja

2007.10.18. 10:44
Nem ismerte el felelősségét az édesapa a januárban, az újmohácsi révnél történt és két gyermeke halálával végződött tragédiában, melynek első fokú tárgyalása csütörtökön kezdődött a Pécsi Városi Bíróságon.

"Nem érzem bűnösnek magam. Mielőtt kiszálltam az autóból, leállítottam a motort, a váltót sebességbe tettem, a kéziféket behúztam" – mondta a 41 éves, hercegszántói G. Tamás, akivel szemben az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.

Ha bűnössége bebizonyosodik, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A férfi azt állította, az autót tizenegy hónappal a baleset előtt vizsgáztatták. Akkor és később, sőt, még a tragédiát megelőző napokban sem tűnt fel, hogy a fékkel valami probléma lenne.

Makkai Lajos bíró csütörtökön a vádlott mellett tanúkat és szakértőket hallgatott meg, majd a tárgyalást elnapolta.

A vádirat szerint az újmohácsi révnél január 3-án reggel történt a tragédia. A háromajtós személyautóval közlekedő család késve érkezett a révhez.

A járművet vezető apa úgy futott el jegyet váltani, hogy a motort nem állította le, a sebességváltót üres állásban hagyta, és nem húzta be a kéziféket. Az anya pedig a kocsi csomagtartójához ment.

Az autó ekkor elindult, a komphoz vezető lejtőn felgyorsult, majd a hátsó ülésen utazó három és ötéves kisfiúval a hajó mellett a vízbe esett.

A szülők a kocsi után futottak, a vízbe ugrottak, de az autó egy percen belül elsüllyedt, a gyermekeket már nem tudták kimenteni.

A rendőrségi vizsgálat megállapította: bár az apa nem használta a kéziféket, az amúgy sem volt üzemképes. Pedig a megfelelő állapotú, behúzott kézifék megakadályozhatta volna a balesetet.

A szakértői vélemény nem valószínűsítette azt a feltevést, hogy a kéziféket a gyerekek engedték volna ki.