Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Öt koraszülött életveszélyben volt a kórházi fertőzéstől

2008.07.02. 13:44
Tizenhárom, kis súlyú koraszülött betegedett meg egy baktérium miatt a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülötteket ellátó centrumában; egy gyermek meghalt, az osztályon felvételi zárlatot rendeltek el - közölte az intézmény.

Budaházy Emil főigazgató közlése szerint az első megbetegedéseket még május 30-án észlelték. Öt koraszülöttet súlyos, életveszélyes állapotban az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályára helyeztek át, ám egyikük, egy 16 napos gyermek életét vesztette. A többi csecsemő állapota stabilizálódott, két koraszülött kivételével, rajtuk légúti, illetve hasi műtétet kellett végrehajtani.

A laboratóriumi vizsgálatok során megtalálták a baktérium által kiváltott fertőzés kezelésére a megfelelő antibiotikumot, így a babák célzott kezelésben részesültek vagy részesülnek.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az osztályon azonnali felvételi zárlatot rendeltek el és megtették a szükséges intézkedéseket, így a meg nem betegedett koraszülötteket elkülönítették, őket külön ápolószemélyzet kezelte. Az osztályon maradt nyolc beteg ellátását megerősített ügyelet végezte, ők azóta gyógyultnak tekinthetők.

A fertőzés okát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálja, a közlés szerint annyi megállapítható, hogy valamennyi baba más intézményből került a Péterfybe, így a fertőzés forrása nem a kórház.

A hasonló esetek elkerülése érdekében a jövőben minden, a kórházba bekerült újszülöttnél szűrővizsgálatot végeznek, ezek eredményéről heti rendszerességgel tájékoztatják az ÁNTSZ-t, továbbá a pelenkázást elkülönített helyen végzik, ahol semmilyen más tevékenység nem folytatható - közölte Budaházy Emil főigazgató.

A Semmelweis Egyetem (SE) mindkét Női Klinikájáról kerültek koraszülöttek a Péterfy Sándor Utcai Kórházba az esbl klebsiella fertőzés idején, közölte az intézmény. A klinikákon minden esetben folyamatos bakteorológiai vizsgálatokat végeznek az újszülötteken, illetve az őket életben tartó berendezéseken. Az áthelyezés napján, és azt megelőzően is negatív volt a tenyésztések eredménye, áll a Semmelweis Egyetem közleményében.

Az ÁNTSZ a haláleset hetében az I. Számú és a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is vizsgálódott. Mindent rendben találtak, és arról értesítették a Semmelweis Egyetem vezetőségét, hogy „kifogástalan a koraszülött intenzív osztályok higiénés állapota”.