Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Jól van az első szívátültetésen átesett csecsemő

2008.03.26. 16:37
Jól van az a 11 hónapos kislány, aki március 14-én szívátültetésen esett át. A csecsemő egy másik baba szívét kapta, a több mint háromórás műtét alatt. Az Európában is ritkaságszámba menő beavatkozást az Országos Kardiológiai Intézet végezte, a részleteket szerdán ismertették. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: ez a kimagasló teljesítmény nem az egészségügyi reformról szól, hanem a hazai ellátórendszer sikere, amely naponta 400 ezer beteggel foglalkozik.

Az Országos Kardiológiai Intézet tavaly április óta végezhet szívátültetést gyerekeken. Tavaly októberben egy 8 éves kisfiú esett át a műtéten, ő azóta is jól van. A 11 hónapos Zsófi harmadikként került a várólistára, veleszületett szívizom betegsége miatt. Eddigi élet nagy részét kórházban töltötte, a donorszívet várva azonban egyre romlott az állapota.

Több mint 100 nap elteltével érkezett a hír egy 13 hónapos csecsemőről, akinek a szíve megfelelő lehet a kislány számára. A sebész team 3 és negyed óra alatt elvégezte az átültetést; a donorszív a műtét 107 percétől kezdve önállóan dobogott - mondta Hartyánszky István, az operáció vezetője.

A 11 hónapos Zsófi azóta is jól van, de élete végéig egy három komponensű gyógyszert kell szednie, nehogy kilökődjön az új szerv. Egy kisgyermek esetében ez különösen nagy kockázattal jár, hisz elég egy pár napig tartó hányás vagy hasmenés, és gond adódhat ebből.

Az első szívátültetést 1967-ben végezték, de gyermeken csak 1984-ben hajtottak végre hasonló beavatkozást. Ez egy jóval bonyolultabb eljárás, nagyobb kockázattal jár, ráadásul a donorszívnek is megfelelő méretűnek kell lennie. Európában évente 4-5 gyerek szívtranszplantációt végeznek, csecsemőkön azonban csak elvétve.

Magyarországon évente körülbelül 5-10 gyermek szívátültetésre lenne szükség, de sajnos nincs mindenki számára megfelelő donorszerv, vagy ha igen akkor nem érkezik meg időben.

A fejlett nyugati országokban a hasonló korosztályú szívbetegek 30-40 százalékának egy ideiglenesen beültetett műszív tartja fenn ezalatt a keringést. Magyarországon eddig csak két felnőtt vett részt a kardiológiai intézet műszív programjában; a szakemberek most azt szeretnék elérni, ha ezt a kezelést a szívbeteg gyermekekre is ki lehetne terjeszteni.