Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Saját veséjét árulja egy újvidéki házaspár

2002.01.06. 17:20
"Gondozatlan gyermekek" jeligével egy újvidéki hetilap oldalain már jóideje szerepel egy hirdetés, amelyben emberi vesét ajánlanak fel eladásra. Az emberi szervek eladása Jugoszláviában törvénybe ütközik.
A Gradjanski List című újvidéki napilap kiderítette, hogy egy 38 éves asszony, illetve három évvel idősebb férje adná el egy-egy veséjét, hogy ezzel biztosítsa a kétgyermekes család megélhetését.

Fiaik jövője miatt vállalnák a kockázatos műtétet

"Fizetésünkből alig futja a legalapvetőbb szükségletekre. Nem várhatunk tovább, normális életet kell biztosítanunk fiainknak. Az egyik most végzi az általános iskolát, a másik középiskolás" - hangzik a magyarázat. Az asszony és férje abban bízik, hogy a kockázatos műtétek révén, amelyeknek nyomán mindegyiküknek a megmaradó egyetlen veséjével kell élnie, jelentős összegre tehetnek szert. Névtelenül nyilatkoznak, mert tudják, hogy az emberi szervek eladása Jugoszláviában törvénybe ütközik.

A hirdetésre egyelőre senki sem jelentkezett, de reménykednek abban, hogy előbb-utóbb vevőre találnak, mert tudják, hogy sokan várnak veseátültetésre - írja az újvidéki lap.

Jugoszláviában még nincs szervbank

Jovan Obradovic, az újvidéki klinikai központ transzplantációs osztály vezetője leszögezte, hogy Jugoszlávia tilos a szervátültetés élő emberből, kivéve, ha rokonokról van szó. Az országban még nem jegyeztek fel olyan esetet, hogy bárki is eladta volna valamely testrészét - mondja. Obradovic szerint Jugoszláviában a fejlett országokhoz hasonlóan "szervbankot" kellene létrehozni, és szükség lenne egy olyan törvény meghozatalára, amely lehetővé tenné az emberi szervek átvételét az elhalálozott donoroktól.