Névváltoztatási divathullám Ukrajnában

2003.03.07. 11:56
Az ukrán igazságügyi minisztérium adatai szerint tavaly 26 ezer ukrán állampolgár változtatott családnevet, 4 ezer keresztnevet és szintén 4 ezer pedig "atyai nevet". Az ukránok előszeretettel választották maguknak a Harry Potter, a Schwarzenegger, a Bush és a Klicsko nevet.
Harry Potteren kívül van már ukrán Schwarzenegger, Sir Kipling és Schumacher is annak eredményeként, hogy tavaly huszonhatezer ukrán változtatott családnevet. A lecserélt nevek közöt volt Patkányka, Bakkecske, Sír jelentésű.

Kucsmára senki sem változtathatja a nevét

A brit varázslóinason, az amerikai színészen, a brit írón és a német autóversenyzőn kívül népszerű az orosz cári család is: Luhanszk megyében két Anasztaszija Romanova (orosz nagyhercegnő, II. Miklós lánya) is akad. Az ukrán "terminátor", mármint Arnold Schwarzenegger Dnyipropetrovszk megyében él, Sir Kiplinggel és Schumacherrel Zsitomir büszkélkedhet.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyének van már saját Putyinja, Ternopil megyében él George Bush amerikai elnök névrokona, Harkiv megyében pedig Harry Potter varázslóinas nevét vette fel egy középkorú férfi.

Lviv megyében sikerrel járt az a névváltoztató, aki a világhírű ukrán öklözo testvérpár, Klicsko családnevét óhajtotta felvenni. A belügyi hatóságok azt viszont nem engedték, hogy a megye egy másik lakosa Kucsma legyen, az államfő, Leonyid Kucsma névrokona.

Notórius névváltoztatók

Az igazságügy-minisztérium adatai szerint 2002-ben 25 956 ukrán állampolgár változtatott családnevet, 4448 keresztnevet, 4624 pedig "atyai nevet", esetenként az apáéról a mostohaapáéra. Közülük több mint kétezer "notórius névváltoztató": idén már nem először váltott családi, kereszt-, illetve atyai nevet.

Bármelyik, 16. életévét betöltött ukrán állampolgár kérhet az illetékes hatóságnál új nevet azzal a feltétellel, hogy nem folyik ellene bírósági eljárás és nem büntetett előéletű. Viszont csak akkor kaphatja meg, ha a belügyi szervek nem ellenzik.

Bakkecske és Patkányka

A lecserélt családnevek között szerepeltek furcsa jelentésűek, így Kozel (Bakkecske), Mohila (Sír), Kriszko (Patkányka).

A keresztnevükkel elégedetlenek közül többen a divatos Laurita, Tatyjana-Lara, Lena, Szabrina, Szamanta, Izabella, Robert neveket választották. Egy Dnyipropetrovszk megyei lakos Szoltisz családnevétől vált meg, tekintettel az azonos nevű ukrán ámokfutóra, aki az Egyesült Államokban egész családját kiirtotta.

  • Hírek
  • Hírek