Eleonóra
-1 °C
2 °C

Előre megtervezett családi gyilkosság

2001.08.23. 16:07
Harmincezer dolláros vérdíjat tűzött ki a sacramentói rendőrség annak az ukrajnai bevándorlónak a fejére, aki hétfőn hat családtagjával végzett. A helyi rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a férfi előzetesen kitervelte a brutális gyilkosságokat, és hároméves kisfiát új játékokkal csalogatta a halálba.
A huszonhét éves Nyikolaj Szoltisz hétfőn leszúrta 23 éves, terhes feleségét. Ezután 24 kilométeres utazást követően megérkezett a rokonaihoz, és ott idős nagybátyját, nagynénjét és két - kilenc- és tízéves - unokatestvérét is megölte. Innen anyja házához sietett, ahonnan hároméves kisfiát, Szergejt vitte el magával. A fiú holttestét a rendőrség kedden találta meg egy televíziós dobozban, egy szemétkupac tetején.

Nyikoláj agresszív ember volt

A rendőrök pontosan nem tudják, hogy mi váltotta ki a sorozatgyilkosságot. A környékbeli ukrán bevándorlók agresszív embernek ismerték Nyikolajt, aki négy éve költözött a tengerentúlra. A férfi által hátrahagyott üzenetekből azt vélik kiolvasni, hogy családját azért gyilkolta meg, mert felesége házasságuk részleteit megosztotta a rokonaival, ez pedig ellenkezik az ukrán szokásokkal.

A rendőrök úgy vélik, a gyilkosságokat a férfi előre megtervezte és nem pillanatnyi elmezavar hatására követte el. A volt cipőgyári dolgozó, de hosszú ideje munkanélküli férfi elhagyott autójában olyan fényképeket találtak - rajtuk a felesége látható - amelyeknek hátára a következőket írta: megbüntetem, mert beszélt.

Hároméves kisfiát játékokkal csalogatta a halálba

A férfi hároméves gyermekét új játékokkal csalogatta el ahhoz a dobozhoz, ahol brutálisan meggyilkolta, és a rendőrök szerint bántalmazta is. A rendőrség veszedelmesnek tartja az előlük menekülő férfit: a tartózkodási helyéről szóló információért előbb 10 ezer, szerdán azonban már 30 ezer dollárt ajánlottak. A pszichopatának tartott tömeggyilkosról a rendőrök feltételezik: tovább folytathatja az erőszakot.

Houstoni gyermekgyilkosságok

A legutóbbi amerikai családi tragédia június végén történt: Andrea Yates öt gyermekét saját kezűleg fojtotta meg. A nő vélhetően szülés utáni depresszióban szenvedett, férje szerint az asszony nagyon szerette gyermekeit. Andea Yatesra halálbüntetés is kiszabható.