Auguszta
-4 °C
2 °C

Elfogták a sacramentói ukrán ámokfutót

2001.08.31. 10:11
Tíz napig tartó keresés után a sacramentói rendőrség elfogta azt az ámokfutó ukrán bevándorlót, aki hat családtagját késelte halálra. A 27 éves Nyikolaj Szoltiszt - testvére bejelentése alapján - anyja házának kertjében találták meg.
Tíz napos, intenzív keresés után a rendőrség csütörtökön elfogta a "sacramentói ámokfutót", Nyikolaj Szioltiszt. Az ukrán bevándorló augusztus 20-án hat rokonával végzett. A férfi leszúrta terhes feleségét, vegézett egyik nagybátyjával és nagynénjével, megölte azok két gyermekét, majd saját hároméves kisfiával is halálosan megsebesítette. A férfi elmenekült, ezután a rendőrség 120 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Nem tudta, mi a rendőrség száma

A huszonhét éves Nyikolaj Szoltiszt végül saját megrémült testvére, Stepan jelentette fel. A rendőrök figyelték a férfi szüleinek házát, mivel attól féltek visszatér, hogy többi rokonával is végezzen. Előbb a ház előtt várakozó egyik nyomozó jelentette: látta amint a ház népe - Szoltisz anyja, apja, testvére és további rokonok - egy autóba pakolja holmiját és fejvesztve menekül.

Az autó egy közeli üzlet mellett állt meg, ahol Stepan beszaladt az üzletbe. A bolti eladó szerint a férfi kezében volt egy mobiltelefon, ahonnan a 119-et próbálta hívni, a boltos azonban a segélykérő valódi számát, a 911-et tárcsázta a férfinak.

Az ámokfutó egy pad alatt rejtőzködött

A riasztás után az ámokfutó ukrán férfit szülei házának kertjében egy pad alatt rejtőzködve találták meg. Amikor a rendőrök megérkeztek, Szoltisz megpróbált elmenekülni de nem sikerült neki. Az ukrán férfi vélhetően a szabadban töltötte az elmúlt tíz napot. A rendőrök hátizsákjában találtak egy 25 centiméteres kést, amivel feltehetően elkövette a kegyetlen gyilkosságokat.

A rendőrök továbbra sem tudják, mi az oka a gyilkosságsorozatnak. A férfit egyébként úgy ismerték, mint aki erőszakosan bánik családjával, feleségét pedig rendszeresen verte. A Sacramentónban élő ukrán közösség képviselői megköszönték a rendőrségnek, amiért segítettek a megrendült bizalmat némileg visszaállítani lakóhelyükön.