Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

30 lányt gyilkolt meg, húsz év után kapták el

2005.08.07. 15:32
Ukrajnában egy tízéves kislány meggyilkolásáért kapták el a férfit, aki azután több tucat gyilkosságot vallott be.

Az ukrán rendőrség letartóztatott egy orosz férfit azzal gyanúval, hogy meggyilkolt mintegy 30 fiatal lányt, akiknek több mint két évtizede nyomuk veszett - jelentette az ukrán média vasárnap.

Hennagyij Moszkal ukrán belügyminiszter-helyettes - a médiajelentések szerint - szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a gyanúsítottat a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében vették őrizetbe. A férfi 1982-ben költözött Szibériából Ukrajnába, ahol Dnyipropetrovszk megyében telepedett le.

A bűnügyi nyilvántartás szerint a fenti megyében 1983-tól kezdve több tucat fiatal lánynak veszett nyoma, eltűnésüket a titokzatos "pavlohradi gyilkos" rovására írták. Ez a város fontos ipari központ Ukrajnában. A szovjet kommunista párt vizsgálatot rendelt el az ügyben, de végül soha senki ellen nem emeltek vádat.

A belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a gyanúsított később a Dnyipropetrovszktól délre fekvő Zaporizzsjába költözött, ahol ezután szintén eltűnések történtek. A férfi, akit egy 10 éves lány múlt heti meggyilkolása után tartóztattak le, kihallgatása során beismerte több gyilkosság elkövetését.

A leghírhedtebb ukrán sorozatgyilkost, Anatol Onuprienkót 1999-ben ítélték el 52 ember lemészárlása miatt. Áldozatai között teljes családok is voltak. Rendkívüli kegyetlenséggel gyilkolt, miközben vonattal utazgatott az országban. Halálra ítélték, de nem végezték ki, miután nem sokkal az ítélet után eltörölték a halálbüntetést Ukrajnában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!