Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Tizennégyen haltak meg a felrobbant ukrajnai házban

2007.10.15. 11:46
A gázelosztó berendezés hibája miatt robbant fel szombaton Ukrajnában egy tízemeletes lakóház. Eddig 14 lakó holttesttét emelték ki a romok közül.

A szombati dnyipropetrovszki gázrobbanás áldozatainak száma hétfői hivatalos közlés szerint tizennégyre emelkedett: reggel újabb holttestet emeltek ki a romok alól.

A szombaton délelőtt bekövetkezett robbanás gyakorlatilag teljesen megsemmisítette a Mandrikovszkaja utca 127. számú házának 3. lépcsőházát és az onnan nyíló lakásokat, jelentős károkat okozott a tízemeletes épület további három lépcsőházában és az onnan nyíló lakásokban, kárt tett további tíz épületben, ezen belül két emeletes és hét családi házban.

A robbanás tíz felnőtt mellett négy gyermek életét is kioltotta, kórházban 17 lakót ápolnak különböző sérülésekkel. A családok bejelentése alapján legalább nyolc embert keresnek, akik a szerencsétlenség időpontjában a házban lehettek, de elképzelhető, hogy ennél több eltűntről is szó lehet.

Volt, aki a robbanás után még elérte mobiltelefonon a romok alá került 19 éves unokáját, de a fiú meghalt, mire ki tudták emelni.

Az áldozatokat hétfőn is több száz ember kereste, a katasztrófa következményeinek felszámolására a különböző forrásokból jelentős összegeket különítettek el.

Klikk!

A gázelosztó hibásodott meg

A katasztrófa oka már ismert: a gázelosztó alállomás berendezései mondták fel a szolgálatot, ez eredményezte a nyomás olyan mértékű - 300-400-szoros - megemelkedését, hogy a tűzhelyekből az elzárt csapok ellenére is hallható sziszegéssel ömlött a gáz.

Az áldozatok száma alighanem lényegesen magasabb lett volna, ha nagyon sok ember nem ment volna ki az utcára, amikor érezte az erős gázszagot.

A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap tudósítójának egy szemközti épületben lakó fiatal pár elmondta: ők is érezték a gázszagot, és hívták is a gázművek 04-es telefonszámát, ott azonban azt a választ kapták: "Ha fizetik a benzint, jövünk, ha nem, akkor nem".

Ez úgy történhetett meg - írta a lap -, hogy míg régen a hibaelhárító szolgálatot az állami költségvetésből finanszírozták, addig nemrég áttették a Dnyiprogaz gázszolgáltató Rt-hez. Mivel azonban a gáz drága, és a fogyasztók nem fizetnek rendesen, a társaság állandó anyagi problémákkal küzd, és mindennapossá vált, hogy a szolgálat elromlott kocsijait nem tudják megjavíttatni, vagy éppenséggel nincs pénz tankolásra.