Judit
2 °C
7 °C

Tizennégyen haltak meg a felrobbant ukrajnai házban

2007.10.15. 11:46
A gázelosztó berendezés hibája miatt robbant fel szombaton Ukrajnában egy tízemeletes lakóház. Eddig 14 lakó holttesttét emelték ki a romok közül.

A szombati dnyipropetrovszki gázrobbanás áldozatainak száma hétfői hivatalos közlés szerint tizennégyre emelkedett: reggel újabb holttestet emeltek ki a romok alól.

A szombaton délelőtt bekövetkezett robbanás gyakorlatilag teljesen megsemmisítette a Mandrikovszkaja utca 127. számú házának 3. lépcsőházát és az onnan nyíló lakásokat, jelentős károkat okozott a tízemeletes épület további három lépcsőházában és az onnan nyíló lakásokban, kárt tett további tíz épületben, ezen belül két emeletes és hét családi házban.

A robbanás tíz felnőtt mellett négy gyermek életét is kioltotta, kórházban 17 lakót ápolnak különböző sérülésekkel. A családok bejelentése alapján legalább nyolc embert keresnek, akik a szerencsétlenség időpontjában a házban lehettek, de elképzelhető, hogy ennél több eltűntről is szó lehet.

Volt, aki a robbanás után még elérte mobiltelefonon a romok alá került 19 éves unokáját, de a fiú meghalt, mire ki tudták emelni.

Az áldozatokat hétfőn is több száz ember kereste, a katasztrófa következményeinek felszámolására a különböző forrásokból jelentős összegeket különítettek el.

Klikk!

A gázelosztó hibásodott meg

A katasztrófa oka már ismert: a gázelosztó alállomás berendezései mondták fel a szolgálatot, ez eredményezte a nyomás olyan mértékű - 300-400-szoros - megemelkedését, hogy a tűzhelyekből az elzárt csapok ellenére is hallható sziszegéssel ömlött a gáz.

Az áldozatok száma alighanem lényegesen magasabb lett volna, ha nagyon sok ember nem ment volna ki az utcára, amikor érezte az erős gázszagot.

A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap tudósítójának egy szemközti épületben lakó fiatal pár elmondta: ők is érezték a gázszagot, és hívták is a gázművek 04-es telefonszámát, ott azonban azt a választ kapták: "Ha fizetik a benzint, jövünk, ha nem, akkor nem".

Ez úgy történhetett meg - írta a lap -, hogy míg régen a hibaelhárító szolgálatot az állami költségvetésből finanszírozták, addig nemrég áttették a Dnyiprogaz gázszolgáltató Rt-hez. Mivel azonban a gáz drága, és a fogyasztók nem fizetnek rendesen, a társaság állandó anyagi problémákkal küzd, és mindennapossá vált, hogy a szolgálat elromlott kocsijait nem tudják megjavíttatni, vagy éppenséggel nincs pénz tankolásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?