Kitiltották Malackát a török tévéből

2006.06.18. 10:47
A kormány azért száműzte Micimackó legjobb barátját, mert az egy disznó, tehát az iszlám szerint tisztátalan állat.

Malackát, Micimackó egyik legjobb barátját száműzte az iszlám alapokat erősen tisztelő török kormány az ellenőrzése alatt álló egyik televízió műsoráról.

Nem kivágták, törölték

Mint a Cumhuriyet című török lap beszámolt róla, a kormány felrótta a TRT televíziónak, hogy Malacka megjelenik a Micimackó rajzfilmsorozatban, ezért azt követelte, hogy az őt vagy őt is mutató jeleneteket vágják ki. Malacka azonban oly gyakran szerepel a filmben, hogy a feladat gyakorlatilag megoldhatatlan volt, ezért a TRT inkább az egész Micimackó-sorozatot törölte műsoráról.

Malackának - s vele együtt Micimackónak - azért kellett távoznia, mert a moszlimok számára a sertés tisztátalan állat, az iszlám vallás tiltja is a disznóhús fogyasztását. A TRT menedzsmentje a lap szerint levett a műsorról számos más olyan rajz- és trükkfilmet is, amelyben disznók, malacok szerepelnek.

Máshol maradhat

Közben más, nem kormányellenőrzésű csatornák minden további nélkül sugározzák a Micimackót, a filmet pedig videó formájában nyugodtan árusítják az üzletekben.

A TRT vezető képviselői nem nyilatkoztak az ügyben, de alacsonyabb beosztású alkalmazottak bírálták a kormányt, amiért egyre nagyobb mértékben beavatkozik az adó műsorpolitikájába.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek más vonatkozásban is szemére vetik, hogy vallási alapokon állva mindinkább eltávolodik a világiságtól.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön