Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A madárinfluenza-vírus új változatát fedezték fel

2006.10.30. 20:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Kutatók felfedezték a madárinfluenza H5N1 altípusának egy új változatát, amely úgy tűnik, ellenáll az eddig kifejlesztett oltóanyagoknak.

A Hongkongi Egyetemen tanító Ji Kuan (Yi Guan) professzor és munkatársai megállapításait egy amerikai szaklap (Proceedings of the National Academy of Sciences) ismerteti keddi számában.

Az eddigi védőoltások hozzájárultak az új variáns kialakulásához

Az új változatot Fucsien- (Fujien-) variánsnak nevezték el, megkülönböztetve a hongkongi és a vietnami változattól. A Fucsien-variáns vált a leginkább elterjedtté számos kínai tartományban és megjelent Hongkongban, Laoszban, Malajziában és Thaiföldön is.

A variáns szárnyasokat és embereket egyaránt megfertőz. Egyes vélekedések szerint az eddigi változatok ellen kifejlesztett védőoltások alkalmazása hozzájárult megjelenéséhez.

Már dolgoznak az ellenszer kifejlesztésén

A tanulmány egyik társszerzője, Robert G. Webster memphisi kutató szerint a Fucsien-variáns ellen új oltóanyagot kell kifejleszteni. Úgy látja, hogy habár ez a vírusváltozat is megfertőzi az embereket, nincs bizonyíték arra, hogy emberről emberre könnyen terjedne. Hozzátette azt is, hogy bár többek vélekedése szerint oltási programok hozzájárultak a vírus ellenálló képességének kifejlődéséhez, azonban a jó minőségű ellenszerek képesek a betegség enyhítésére és a variánsok kialakulásának megakadályozására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) zürichi székhelyű Globális Influenza-programja keretében tevékenykedő Michael L. Perdue szerint "attól eltekintve, hogy meglehetősen elterjedtnek tűnik", az új variáns nem jelent megnövekedett kockázatot az emberi egészségre. A WHO és a kínai egészségügyi minisztérium már dolgozik a Fucsien-variáns elleni szeren - mondta.