Aliz
6 °C
14 °C

A holokausztra utal a sportcipő neve

2002.08.29. 15:39
Kínos magyarázkodásra kényszerült az Umbro sportszergyártó cég, miután számos zsidó szervezet tiltakozott egyik sportcipőjük neve ellen. A gyár cipőtervezési részlegének sikerült a náci haláltáborokban az emberek kiirtására használt gázhoz hasonlóan Zyklonnak elkeresztelni terméküket. Véletlenszerű egybeesésről lehet szó - védekezett a cég a vádak ellen.
Bocsánatkérések közepette volt kénytelen visszavonni egyik termékének nevét az Umbro sportszergyártó. Az angol válogatott mezeit is gyártó cég legújabb sportcipőjét Zyklonnak keresztelte el, kiváltva ezzel számos zsidó szervezet tiltakozását.

Különös véletlen

A náci haláltáborok gázkamráiban ugyanis a Ciklon-B kristályok gázát használták a foglyok kiírtására. "Felháborító visszaélés ez a holokauszttal, sértő az áldozatok és a túlélők számára is" - áll Shimon Samuel, a Simon Wiesenthal Központ munkatársának az Umbróhoz írt levelében. A cég szerint az egybeesés "véletlenszerű", és bocsánatot kért a hibáért - írja a BBC.

"Figyelembe véve a gondosságot, amit a nagy cégek termékeik névválasztására fordítanak, nehezen hihető, hogy az egybeesés véletlenszerű. Elég lett volna az interneten utánanézni, és máris láthatták volna, hogy a szó a holokausztra utal" - mondta a BBC-nek Stephen Smith, a Nottinghamshire-i Beth Shalom holokauszt-központ társalapítója. Véleménye szerint elfogadhatatlan, ha egy terméket olyan szóval neveznek meg, mely tömeggyilkosságra utal.

Legközelebb odafigyelnek

"Sajnáljuk, hogy vannak akiket bántott a névválasztás" - nyilatkozta a BBC-nek Nick Crook az Umbro részéről. A nevet a cég cipőtervezési osztályának egyik tervezője találta ki, és 1999-es megjelenése óta szerepel a cipő dobozán. "Nem hiszem, hogy a névadó sejtette volna, mit jelenthet ez a név egyesek számára, az azonban biztos, hogy nem a szerencsétlen jelentése miatt választotta" - mondta Crook, hozzátéve, hogy a jövőben alaposabban megvizsgálják termékeik nevét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?