Olivér
5 °C
8 °C

Harminc merénylettel gyanúsítják az olasz Unabombert

2002.09.05. 11:53
Az olasz hatóságok a lehető legnagyobb titoktartás mellett nyomoznak a rejtélyes bombagyártó után, aki néhány nappal ezelőtt egy szappanbuborékfújó-játékba rejtett pokolgépet, s az felrobbant egy ötéves kisfiú kezében Pordenone egyik nagy fedett piacán.
A rendőrség nem tudja még pontosan, kit keres, de az illetőnek már van neve: Unabomber. Ezzel a ragadványnévvel illették ugyanis egykor az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) emberei Theodor John Kaczynski professzort, akire csaknem két évtizeden keresztül hiába vadásztak, de a végén horogra akadt. Kaczynski - akit 1998-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek - hosszú éveken át küldözgette robbanó csomagjait az Egyesült Államok különböző vidékeire, és ezekkel három ember életét oltotta ki, mintegy húsz személyt pedig megnyomorított.

Eddig harminc merényletet követett el

Az olasz Unabomber kísértetiesen hasonlít tengerentúli "kollégájára". Főleg abban, hogy különböző tárgyakat alakít át robbanószerkezetté, s azokat rejti el különféle helyszíneken.

Először 1994-ben hallatott magáról, amikor Pordenone közelében acélcsőbe töltött puskapor sebesített meg három embert. Azóta legalább harminc hasonló merényletet követett el az észak-olasz Veneto és Venezia Giulia tartomány határkörzetében. Halálos áldozat nem volt, de kilenc embert nyomorékká tett.

Tavalyelőtt októberben Portogruaróban (ugyancsak Pordenone körzetében) tojásos dobozt robbantott fel, három héttel később paradicsomszószos, újabb másfél héttel később pedig majonézes tubust alakított át bombává, amely fel is robbant. Az idén júliusban mogyorókrémes doboz okozott detonációt a közeli Porciában.

Elfoghatatlannak tűnik

E hét elején egy szappanbuborék-fújó játékban rejtette el veszélyes keverékét a merénylő, s az egy ötéves kisfiú kezében robbant fel Pordenone egyik nagy piacán.

Az olasz Unabomber is elcsíphetetlennek tűnik. Soha nem hagy maga után nyomokat, soha nem jelentkezik, hogy magára vállalja cselekményeit. A pszichológusok által felvázolt profil szerint a férfi középkorú, vélhetően egyedül él, és imádja a fegyvereket, rendkívül ügyes és intelligens. Minden bizonnyal egyetlen cél vezérli: hogy felhívja a figyelmet tetteire, és csodálatot keltsen zseniális technikai megoldásai révén.

Sok embert figyel az olasz rendőrség

A nyomozók számára azonban ez nem jelent megfelelő kapaszkodót, de képtelenek tovább szűkíteni a kört. Már többször tűnt úgy, hogy nyomon vannak. Egyszer már megfigyelés alatt tartottak egy negyvenöt esztendős professzort, majd egy harmincnyolc éves férfit, eredménytelenül. Jelenleg mintegy harminc gyanúsított van a hatóságok látókörében. Van köztük diák, nyugdíjas, raktáros és kétkezi munkás, egyetlen közös elem fűzi össze őket: jól értenek a kémiához és az elektronikához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?