Valér
-2 °C
0 °C

Szent István napi rendezvények országszerte

2002.08.20. 12:00
Az ország minden megyeszékhelyén és a fővárosban ünnepi programot szerveznek az önkormányzatok augusztus 20-án. Budapesten 9 órakor kezdődött a műsor a Kossuth téri tisztavatással és zászlófelvonással.
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg kedden Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren az augusztus 20-ai központi állami megemlékezés. A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Eskütétel a Parlament előtt

A Kossuth téren ezután a hagyományos tisztavatást rendezték meg. Idén 236-an tettek esküt. A ceremóniát követő beszédében Juhász Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy sok katona most is az árvízi védekezésben vesz részt. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: a katonai szolgálat ma már mélyebb értelmet kap, hiszen az egyenruhás polgár munkájára közvetlenül csak akkor van szükség, amikor baj van. Juhász Ferenc emlékeztetett arra, hogy a katonák és a határőrök ilyen helyzetekben mindig ott voltak, ahol szükség volt rájuk.

  1 - Margit-sziget, Napozórét
  2 - Margit-sziget, Atlétikai Centrum
  3 - Kossuth Lajos tér
  4 - Liszt Ferenc tér
  5 - Bazilika
  6 - Roosevelt tér
  7 - Fővám tér
  8 - Vár
Eredetileg 11 órától a Margitszigetre terveztek sport- és családi programokat, az árvíz miatt ezeket a rendezvényeket a Városligetben tartják meg. A Kossuth téren fél egykor zenés őrségváltást tartanak. A Liszt Ferenc téren délután öt órától komolyzenei koncerteket hallgathatnak az érdeklődők, a Fővám téten viszont utcabál lesz, "alternatív és popzenekarok" koncertjeivel. A Szent István-bazilikában lesz az ünnepi szentmise délután ötkor.

Este nyolc előtt kezdődik a Roosevelt téren a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje. A Belgrád rakpart helyett délelőtt 11-től éjfélig a Vörösmarty téren és a Március 25-e téren tartják meg a szokásos Duna-parti Vigasságok rendezvényeit.

A MÁV munkarendje

A MÁV tájékoztatása szerint a személyszállító vonatok közlekedési rendje - a munkanap áthelyezések miatt - megváltozik. Augusztus 16-án a hét utolsó munkanapjára, augusztus 17-én a szabadnapra, augusztus 18-án és 19-én a munkaszüneti napra, augusztus 20-án a hét első munkanapját megelőző napra, augusztus 21-én pedig a hét első munkanapjára érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

A MÁVINFORM kéri az utasokat, hogy aki teheti menet- és helyjegyét lehetőleg előre váltsa meg. Ezzel elkerülhetik az elutazás előtti sorban állást és az ezzel járó kellemetlenségeket.

Változások a tömegközlekedésben

A BKV arról tájékoztatott, hogy az augusztus 20-i rendezvények miatt változik a főváros tömegközlekedése. Az események elsősorban a pesti és budai belvárosi területeket érintik, a Lánchíd és Erzsébet híd közötti térségben.

Az útelzárások miatt rövidebb útvonalon közlekednek:

- Hét órától várhatóan 10.30-ig a 70-es és a 78-as trolibuszok,
- Hét órától várhatóan 12-ig a 15-ös autóbuszok,
- egész nap a 2-es villamos,
- 18 órától az 5-ös, 7-es, 7A, gyors 7-es, 8-as, 9-es, 86-os és 112-es autóbusz-járatok, valamint a 4-es és a 6-os villamosok és a 19V villamospótló autóbusz.

A késő esti rendezvényeken résztvevők közlekedésének segítésére a szokottnál tovább, éjjel negyedegyig közlekedik a 2-es és a 3-as metró, a Millenniumi Földalatti, hajnali 1.00 óráig jár a csepeli és a szentendrei HÉV is. Tovább járnak éjszaka a 6-os, 14-es, 50-es és az 56-os villamosok, valamint az ezekhez kapcsolódó autóbuszok is. Az éjszakai járatok augusztus 20-áról 21-ére virradóra sűrűbben közlekednek.

Vidéki programok

Debrecenben harmincharmadik alkalommal rendezik meg augusztus 20-án a virágkarnevált, amelyen ezúttal 16 virágkocsit és csaknem 20 hazai és külföldi néptánccsoportot láthat majd a közönség. A 16 virágkompozícióhoz több millió szál élő és száraz virágot használnak fel az alkotóik.

A Pannonhalmi Főapátság főkönyvtárában augusztus 20-án kiállítják a Pannonhalmi Apátság és a Tihanyi Apátság alapító levelét az ünnep tiszteletére. Ugyanaznap délután Szamosi Szabolcs, a Pécsi Székesegyház orgonistája ad hangversenyt a bazilikában Bach és Liszt Ferenc műveiből. A Pannonhalmi Főpátság augusztus 20-án 9 és 17 óra között ingyenesen és helyi tárlatvezető nélkül látogatható

Miskolcon a Diósgyőri várban tartják meg Szent István Király Ünnepét, és hétvégén itt tartják meg a III. Diósgyőri Történelmi Forgatagot. Szentendrén Kenyeres napot tartanak 20-án a Szabadtári Néprajzi Múzeumnál. Az érdeklődők bemutatókra, gyermek- és gasztronómiai programokra számítgatnak. Egerben augusztus 16-tól 20-ig tartják a Szépasszonyvölgyi Fesztivált. A dínom-dánom tűzijátékkal, és hajnalig tartó táncmulatsággal fejeződik be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!